İsrail seçimleri "kıran kırana" geçecek

Ortak Arap Listesi seçimlere üç parti ile katılıyor; Hükümeti kurmada Naftali Bennett belirleyici olacak

Kamuoyu yoklamalarına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kampının 59 sandalye alacağı tahmin ediliyor (AP)

23 Mart'ta İsrail'de gerçekleştirilecek parlamento seçimlerinde 39 liste yarışırken, yalnızca 12 listenin barajı aşacağı düşünülüyor.

İki yıl içinde dördüncüsü olan bu seçimler, İsrail'in iç durumu, bölgesel ve uluslararası koşullar ışığında büyük bir önem taşıyor. Zirâ tüm bunlar, tansiyonu önleyecek, halka tercih edilen kişisel çıkarlardan uzakta bir politika ve diplomasi gerektiriyor. Nitekim Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yaklaşımı en azından son iki yıldır değişmişti.

Kaos ve bölünmeler

En az bir ay öncesinde Knesset'in dağıldığı ilanından bu yana, İsrail'de kaos ve bölünmelerin kaydedildiğini gösteren partizan durum, somut değişiklikler yönünde bir umut ışığı göstermiyor. Rekabetin sağ ile radikal sağ, yani Likud’dan ayrılıp yeni bir parti kuran ve önde gelen birçok sağcıyı kendi yanına çeken Gideon Saar ile Netanyahu arasında olacağı ise bugün apaçık anlaşılıyor.

Radikal sağcı konumundaki Naftali’nin partisi ise bir sonraki hükümetin çekirdeğini teşkil edecek. Saar veya Netanyahu bir hükümete dahil olduğu taktirde sağ kanat İsrail'i kontrol etmeye devam edecek. Sol ve merkez partiler ise bir sonraki hükümeti kurmaları için gerekli çoğunluğu elde edemeyecek.

Dört ulusal parti birleşiminden 15 milletvekili ile temsil edilen ve en azından başbakanın seçilmesinde etkisi olan Ortak Arap Listesi ise Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareket’in çekilmesi ardından bu seçimlere üç parti ile katılacak. Nitekim Abbas’ın Başbakan’a destek verdiği ve listenin başta Netanyahu’yu devirmeye çalışmak olmak üzere çalışma ilkelerinden saptığı adımlarının ardından anlaşmazlık çıkmıştı.

Kamuoyu anketlerine göre Ortak Liste 10 sandalyeye düşerken 1948 İslami Hareketi ise barajı aşamayacak. Nitekim Abbas’ın listelerin seçim komisyonuna sunulduğu gün Channel 12’ye yaptığı ve İsrail eski Eğitim Bakanı Michael Melchior’un da katılımıyla Hamas'ın Siyasi Bürosu eski Başkanı Halid Meşal ile görüşmesini savunduğu açıklamaları, seçimlerde listeye verilen desteğin önemli bir düşüşe yol açabileceği yaygın eleştiri ve hoşnutsuzluğa sebebiyet vermişti. Filistinli tutukluları ‘sabotajcılar’ olarak tanımlaması ise Netanyahu'ya ve iktidardaki düzene olan sadakati hakkındaki gerçeği ortaya çıkarmış; bu da lideri olduğu hareketin itibarını sarsmıştı.

Belirleyici karar

Önümüzdeki seçimlerde yayınlanacak en önemli listeler şunlar: Netanyahu başkanlığındaki Likud, Yair Lapid başkanlığındaki Yeş Atid, Saar başkanlığındaki New Hope, Bennett başkanlığındaki Yeni Sağ, Avigdor Liberman başkanlığındaki Yisrael Beytenu ve Ortak Arap Listesi.

Benny Gantz başkanlığındaki Mavi-Beyaz Partisi’nin ise, anketlerin parti popülaritesinde ciddi bir düşüşün kaydedildiği ve barajı geçmeme ihtimaline işaret etmesi dolayısıyla seçimlerden çekilmesi bekleniyor. Nitekim parti listesinde önceki seçimlerde olduğu gibi önde gelen şahsiyetler yer almıyor.

İşçi Partisi ise yalnızca kendi partisi dahilinde değil, Nitzan Horowitz başkanlığındaki Meretz partisini destekleyen çeşitli seçmenler arasında da popüler olan Merav Michaeli liderliğinde seçimlere katılacak.

Maariv gazetesinde yayınlanan kamuoyu yoklamasına göre, Netanyahu'nun kampı 59, hükümet kurma yetkisini elinde bulundurmayacak olan muhalif parti ise 61 üyeye sahip olacak.

Ankete göre, 16 sandalye alacak olan Bennett’in partisi, hükümet kurma yolunda Netanyahu ile Saar arasında bir seçim yapacağı için belirleyici rol oynayacak. 

Son haftalarda kapsamlı dönüşümler geçiren İşçi Partisi ise, önceki ankette kaydedilen 4’e kıyasla bu hafta altı sandalye kazanacak; böylece barajı aşma riskinden kurtulmuş olacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

https://www.independentarabia.com/node/191246

DAHA FAZLA HABER OKU