Sanders ve Ocasio-Cortez'den Biden'a "İklim krizini ulusal acil durum ilan et" baskısı: "Zaman ve bahaneler tükendi"

1976 tarihli bir yasa, başkanın özel hükümleri etkin kılmasına ve kaynak toplamasına olanak sağlıyor

New York temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez ve Vermont Senatörü Bernie Sanders tasarının arkasında yer alan isimlerden oldu (AFP)

ABD Kongresi'nin ilerici üyeleri, Joe Biden'ın iklim krizine dair ulusal acil durum ilan etmesini talep etti.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyeleri olan New York temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez ve Oregon temsilcisi Earl Blumenauer ile Senato'nun bağımsız üyesi Vermont Senatörü Bernie Sanders, ABD'nin bu konuda "zamanının ve bahanesinin kalmadığını" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu parlamenterler, başkanı 1976 Ulusal Acil Durumlar Yasası uyarınca ulusal acil durum ilan etmeye ve "ülkenin tasarrufundaki tüm kaynakları iklim krizini durdurma, tersine döndürme, hafifletme ve krizin sonuçlarına hazırlanma için seferber etmeye" yönlendirecek Ulusal İklim Acil Durumu Yasası tasarısını sundu.

1976 tarihli yasa, başkanın özel hükümleri etkin kılmasına ve kaynak toplamasına olanak sağlıyor.

İlerici üçlü, iklim krizini inkar eden Donald Trump yönetimi altında nispeten beyhude bir çaba olsa da 2019'da da benzer bir önerge için birlik olmuştu.

Kongre üyesi Ocasio-Cortez yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Bu önergeyi iki yıl önce sunmamızdan bu yana epey yol katettik ama şu an gerekeni yapmak zorundayız. Zamanımız ve bahanelerimiz tükendi. Ülkemiz kriz içinde ve buna karşılık vermek için toplumsal ve iktisadi kaynaklarımızı büyük çapta seferber etmek zorundayız.

Senatör Sanders ise şunları ekledi:

Şu an ihtiyacımız olan, Kongre liderliğinin fosil yakıt endüstrisinin karşısına dikilip onlara kısa süreli kârlarının gezegenin geleceğinden daha önemli olmadığını söylemesidir. İklim değişikliği, ulusal bir acil durum; ben de bu tasarıyı Temsilciler Meclisi ve Senato'daki meslektaşlarımla birlikte sunmaktan gurur duyuyorum.

Yasanın geçmesi halinde Başkan Biden'ın Kongre'ye bir yıl içinde bir rapor sunarak yürütmenin bu acil durumla mücadelede gerçekleştirmesi gereken faaliyetleri ortaya koyması gerekecek.

Bahsi geçen Kongre üyeleri bu hamlenin, kamuya ait altyapının geliştirilmesini, kirlenmeyi durdurmak için milyonlarca binanın modernize edilmesini, halk sağlığına yatırım yapılmasını, kamuya ait arazilerin korunmasını ve yenileyici tarım yatırımlarının gerçekleştirilmesini kapsaması gerektiğini belirtiyor.

Ulusal İklim Acil Durumu tasarısının yasalaşması halinde ABD, dünya genelinde iklim krizini acil durum ilan etmede 38 ülke ve bini aşkın şehre katılmış olacak.

Yasa tasarısı, fosil yakıt eylemcileri 350.org, Biyoçeşitlilik Merkezi (Center for Biological Diversity), Dünyanın Dostları (Friends of Earth) ve Gündoğumu Hareketi (The Sunrise Movement) de dahil olmak üzere onlarca çevreci grubun desteğini topladı.

Gündoğumu Hareketi İcra Direktörü Varshini Prakash şöyle konuştu:

Bu yasa tasarısı, gençlerin ve iklim aktivistlerinin yıllardır tüm dünyaya duyurmaya çalıştığı meseleleri liderlerimizin nihayet anlamakta olduğuna dair iyi bir işaret: Evlerimizi yakıp kül eden yangınlarla, aile fertlerimizi ve dostlarımızı beraberinde götüren seller bir iklim acil durumunun parçası, dahası insanlığımızı ve geleceğimizi kurtarmak için şu anda cüretkar adımlar atmak zorundayız.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU