İngiltere, Almanya ve Fransa’dan ortak açıklama: İdlib’deki saldırılar endişe verici

Üç ülke Suriye’nin İdlib kentindeki son durumu değerlendirdi

İdlib'deki çatışmalar yeniden şiddetlendi /  Fotoğraf: AFP


İngiltere, Almanya ve Fransa, Suriye'de İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne yönelik Esad rejimi ve Rusya'nın saldırılarını kınadı.

Bölgede operasyonlara son verilmesi çağrısı yaptı. 

Ortak yazılı açıklamada yerleşim bölgelerine yönelik hava saldırıları, varil bombası kullanımı, okul ve sağlık tesisi gibi sivil altyapıların hedef alınması eleştirildi. 

Yaşananların uluslararası insani hukukun açık ihlali olduğu değerlendirmesi yapıldı. 

Üç ülke BM’nin terör örgütleri listesindeki grupların saldırılarının arttığına dikkat çekti. 

 

“Suriye rejimi ve destekçilerinin bölgede yaşayan milyonlarca sivile yönelik saldırılarının terörle mücadeleyle ilgili yok. Saldırılar acımasız bir yeniden ele geçirmeyi gerçekleştirmekle ilgili”

 

Açıklamada ayrıca Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin Ekim’de İstanbul’da yaptığı görüşme ve İdlib’de ateşkesin sürdürülmesi için karar alındığı hatırlatıldı.

BM: 180 bin kişi açık alanlarda kötü koşullarda yaşıyor

Birleşmiş Milletler (BM) de İdlib’e yönelik hava saldırılarının sonlandırılması çağrısı yaptı.

 

iDLİB AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

BM Genel Sekreteri sözcülerinden Farhan Haq hava sahasının kontrolünün kimde olduğunun bilindiğini belirtip Nisan’ın sonunda bu yana ülkenin kuzeybatısında en az 150 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Haq, son hava saldırılarında 18 hastane ve sağlık merkezinin vurulduğunu, saldırılardan etkilenen okul sayısının ise 17 olduğunu vurguladı.

BM 180 bin kişinin yerinden edildiğini, bu kişilerin çoğunun açık alanlarda son derece kötü koşullarda yaşadığını belirtiyor.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında İdlib ve çevresini “Gerginliği Azaltma Bölgesi” ilan etmişti.

İdlib’de saldırılara maruz kalan sivillerin göçü sürüyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU