Almanya'da kan donduran rapor basına sızdı: "Rahibeler yetim çocukları grup seks partileri veren iş adamlarına kiraladı"

Soruşturma bulgularının halkın kaldıramayacağı kadar sarsıcı olduğunu söyleyen Piskopos Karl-Heinz Wiesmann kendine gelmek için bir ay izin almış

Skandal geçen ay tamamlanan bir soruşturmaların bulgularıyla deşifre oldu (AFP)

Almanya'da Köln Katolik Başpiskoposluğu'na mensup bazı rahibelerin adının karıştığı skandalda tüyler ürpertici iddialara yer verildi.

Geçen ay sonuçlanan ve mağdurların başpiskoposluk aleyhine açtığı bir davadan kaynaklanan soruşturma bulguları kamuoyuna açıklanmasa da belgenin içeriğinin çok sayıda medya kuruluşuna sızdırıldığı belirtildi.

Daily Beast gazetesi tarafından görüldüğü kaydedilen 560 sayfalık raporda, 1960'lar ve 1970'ler arasında Speyer kentinde bir manastırı yöneten rahibelerin, yetim erkek çocuklarını iş adamlarına ve din adamlarına "kiraladığı" ve bu çocukların geri getirilmeden önce bazen haftalarca taciz edildiği, bazı çocuklarınsa "satıldığı" ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye göre tecavüz ya da tacize maruz kalan yetimlerden bazılarının önce "zorla grup seks ya da eş değiştirmeli partilere götürüldüğü", sonrasında da "giysilerini kırıştırdıkları ya da kıyafetleri meniyle kaplı olduğu" için rahibeler tarafından cezalandırıldığı iddia edildi.

Raporda, 20 yıllık bir sürede çoğu 8-14 yaş arasında 175 çocuğun cinsel tacize uğradığı sonucuna varıldı.

Soruşturmada yer verilen iddialara göre, bazı çocukların evlat edinilmesinin kasıtlı olarak yasaklandığı veya bu çocukların rahibeler tarafından düzenlenen "kiralama" işine devam edebilmeleri için koruyucu bir eve götürüldükleri ortaya çıktı.

Ancak soruşturmada utanç verici bu plana dahil olan rahibeler doğrudan suçlanmazken, "sistematik" yönetim hataları ve çocuklar tarafından suçlananlara gösterilen "hoşgörü" yüzünden tacizlerin devam ettiği belirtildi.

Manastırın bağlı olduğu makamların belgeleri görmek isteyen gazetecilerden bir gizlilik anlaşması imzalamalarını talep ederek raporu kamuoyuna açıklamayı reddetmesi üzerine ayrıntıların basına sızdırıldığı ifade edildi.

Şu anda söz konusu manastırın bağlı olduğu bölgede görevli Piskopos Karl-Heinz Wiesmann ise medyaya sızan taciz raporunun "kan dondurucu" olduğunu ve halkın görmesi için epey sarsıcı olabileceğini söyledi.

Wiesmann, Katolik Haber Ajansı'na (KNA) yaptığı açıklamada, bu raporu okuduktan sonra kendisine gelmek için bir aylık mazeret izni almak zorunda kaldığını belirterek, "Benim de taşımak zorunda olduğum yükler için epey sınırlı bir gücüm var" dedi.

Haberi paylaşan Russia Today (RT) kanalı da şok edici ifşaatların, başkent Berlin'de eğitim yetkililerinin ve senatonun, evlat edinilen çocukların tanınmış pedofillerin bakımına verilmesini desteklediğini gösteren bir başka soruşturmanın üzerinden bir yıl geçmeden geldiğine dikkati çekti.

Söz konusu soruşturmayla, 2003'te sona eren 30 yıllık politikanın, ciddi seviyede bir dizi taciz vakasına yol açtığı ortaya çıkmıştı.


Independent Türkçe, Daily Beast, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU