Selvi: Süleyman Soylu’nun isyan ettiği madde

Selvi, AK Parti toplantısında konuşulanları yazdı: 2 yıl sınırının korunması ancak infiale yol açan bazı suçlarda cezaların 2 yılın üstüne çıkarılması gibi seçenekler de konuşuluyor

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında hükümetin bir süredir gündemde tuttuğu reform konusunun konuşulduğunu aktardı.

Selvi’nin aktardığına göre toplantının gündeminde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “isyan ettiği” madde de vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi’nin yazısının ilgili kısmı şöyle:

Reformlarla ilgili toplantıda ağırlıklı tartışma konularından birini 2 yılın altındaki hapis cezalarına tutuklama konusu oluşturuyor. AK Parti, tutuklamayı esas olmaktan çıkarmak için sınırı 2 yıla çekmişti. Ancak geçen hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da hasta yatağındaki annesine hakaret eden kişinin bırakılmasına yönelik isyanında olduğu gibi, sosyal medyada şu suçu işledi ama tutuklanmadı diye kampanyalar düzenleniyor. Bir kısmı çok haklı olan tepkiler bunlar. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bu konuyu tartışmaya açıyor. Önerilerden biri de tutuklamayı 2 yılın altına çekmek. Ancak MYK üyeleri, bu değişikliği AK Parti’nin getirdiğini, bunun bir geriye dönüş olacağını ifade ediyor. Hâkimlere takdir hakkı verilmesi üzerinde de değerlendirmeler yapılıyor. 2 yıl sınırının korunması ancak infiale yol açan bazı suçlarda cezaların 2 yılın üstüne çıkarılması gibi seçenekler de konuşuluyor. Bir karara varılmıyor, bu maddenin üzerinde yeniden çalışılması kararı alınıyor.

Soylu’nun annesine hakaret eden bir kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Soylu, bu gelişmenin ardından “Ne yapmalıyım, bakan olsam ne yazar” şeklinde bir mesaj paylaşmıştı. Bu mesajın ertesi günü konuşan Adalet Bakanı Gül, “Yargı kimsenin sıfatına bakmaz, kanun önünde herkes eşittir. Yüce Meclis kişiye, olaya özgü kanun çıkarmıyor. İster yürütmede, ister yargıda görev üstlenmiş olalım, hepimiz yasa tenfiz memurlarıyız” ifadelerini kullanmıştı. İki ismin karşılıklı açıklamaları Bakanlar Kurulu’nda bir tartışma olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU