Kılıçdaroğlu: Erdoğan’ın bize dua etmesi lazım

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Grup Toplantısında ekonomi verileri üzerinden iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Biz saraylar için mücadele etmiyoruz”

CHP’li milletvekillerinin vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinlemeleri ve çözüm yolalrını anlatmalarının son derece önemli olduğunu belirten ve partililere teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “Çünkü bizim mücadelemiz hak mücadelesi, bizim mücadelemiz adalet mücadelesi, tek bir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye mücadelesi, bizim mücadelemiz herkesin kazandığı, mutlu olduğu bri Türkiye mücadelesi. Biz bu mücadeleyi veriyoruz. Biz saray mücadelesi vermiyoruz. Biz esnaf kazansın, kantinci kazansın bunun mücadelesini veriyoruz. Halkın sorunu varsa bunu çözmek bizim görevimiz” diye konuştu.

“Ocak ayı bizim için zor bir ay”

Ocak ayı içinde hayatını kaybeden . Hrant Dink, Uğur Mumcu, Gaffar Okkan  ve Onat Kutlar’ı anan CHP lideri, “Ocak ayı bizim için zor bir ay, çok fazla anmalar var. Terör mücadelesinde yazdığı yazılar için hayatı sonlandırılan aydınlar için. Hrant Dink, Uğur Mumcu, Gaffar Okkan hepsi bir ocak gününde şehit edildiler. Dolayısıyla biz karanlığa ışık tutanlarımızı saygı ve seygiyle anıyoruz” dedi.

“Mezarlıkta metrekaresi daha pahalı”

Afyonkarahisar'da yapılan bir kentsel dönüşüm çalışmasını eleştiren CHP lideri, şu ifadeleri kullandı:

Afyonda bir kentsel dönüşüm kararı alınıyor. Milletvekili arkadaşımız burayı izliyor. 5 Şubat 2021 tarihinde ihale yapılacak erteleniyor Mart ayına. Arsalarda değer takdiri yapılıyor. Metrekaresi 400 TL ile bin 750 TL arasında burada oturan insanlar günlük yaşayan insanlar. Bunlara kimse sahip çıkmaz düşüncesiyle çok düşük fiyatlara. Milletvekilimiz araştırdı. Mezarlıkta metrekaresi daha pahalı. Bunlarda vicdan da yok. Toplantı yapılıyor bu insanlar isyan ediyor. 'Haksızlığa uğradık' diyorlar. Vatandaşın hakkını tek başına savunacaksın yiğit bir insan olarak. Biz de senin arkanda olacağız.

“AK Parti ne yapmak istedi de CHP engel oldu?”

AK Parti'ye oy verenlere seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “ AKP'ye oy verdiniz 19 yıldır iktidar oldular. Tek başına oldular. Hiçbir zaman bir vatandaşıma dönüp de neden AK Parti'ye oy verdin diye özel bir yargılama yapmadım ama şu soruyu sormanın vakti geldi. Ak Parti ne yapmak istedi de Cumhuriyet Halk Partisi engel oldu? Bizi niye eleştiriyorsunuz? Bir haklı gerekçe ortaya koyun. Efendim tarihte şunlar bunlar oldu. E tarihte olmuşsa olmuş kardeşim. Sen geleceğe bak. Geleceği inşa edeceksin. Vatandaş sana görevi niye verdi? Geleceği inşa et diye. 19 yıl çarpı 365 tek hedef var CHP. Ne yaptık? Bir şey yaptık evet, hatalarını, yolsuzluklarını tek tek açıkladık. Bu bizim hakkımız ya. O vatandaşın hakkını kim savunacak arkadaş. Müsaade edin de hapsi biz göze alalım ve eleştirelim sizi” diye konuştu.

AK Parti’nin 19 yıldır tek başına iktidar olduğunu ve istedikleri kanunları çıkardıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hatta sabah çıkardıkları kanun bakıyorlar yanlış, öğleden sonra değiştiriyorlar. Biz uyarıyoruz. Her yerde uyarıyoruz. Kim adına? Millet adına. Bizi eleştiriyorlar. Eleştirebilirler ama biz haklıyız. İstedikleri kararnameyi çıkarıyorlar mı? Bakın Resmi Gazete'ye her gün Cumhurbaşkanlığı kararnameleri çıkar. Biz mi engel oluyoruz? Her alanda atama yapıyor mu? Yapıyor. İstedikleri kişiye, istedikleri ihaleyi veriyorlar mı? Veriyorlar. 5’li çeteye verilen garantili ihaleleri tüyü bitmemiş yetim adına eleştiriyoruz” dedi.

"Allah'ın izniyle bu Firavunları göndereceğiz"

Yeni dersliklere ihtiyaç olduğunu ve "bize milli emlaktan adres gösterin biz okul yapacağız" dediklerini ancak iktidarın buna sırt çevirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Biz yapacağız dedik, ver arsayı belediyelerimiz yapacak dedik. Bunu bile yapmadılar, kibir yüzünden. Allah'ın izniyle bu Firavunları göndereceğiz" diye konuştu.

"Halkından habersiz olan, Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetemez"

Cumhuraşkanı Erdoğan'ın "Bazı dostlar diyor ki dükkanlar kapanıypr, şirketler kapanıyor. Kapanan falan yok her şey ortada" şeklindeki sözlerini eleştiren CHP lideri şunları söyledi:

Saray'da işsizlik yok. İşsizlikle mücadele ediyorlar mı? Hayır. Neyi konuşuyorlar, Erdoğan ağzını açıyor aynı şeyler, bakanlar ağzını açıyor aynı şeyler. Saray'dan bakınca her şey açık. Bütün lüks var. Dükkanlar kapandı. Ben hayret ediyorum ya, bunlar nasıl devlet yönetiyor ? Hiç değilse Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi, var hiç olmazsa ona bakın. 202 yılında 99 bin 588 esnaf ve meslekten sicilden terkini istedi. Böyle bir insan devleti yönetemez. Halkından habersiz olan, Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetemez. Günde ortalama 273 esnaf ve sanaatkar dükkanını kapatıyor. Hala diyor ki nereden çıkardınız bunları diyor. Kendi yarattığı ekonomiden habersiz.

Tek dam tartışması

Erdoğan’ın, “Şu anda CHP’de tek adamcağız siyaseti işliyor" şeklindeki sözlerine de kürsüden yanıt veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu ara bir de 'adam' tartışması çıktı. Bu kadar zavallılığı, bu kadar acizliği hiç görmemiştim, tanık da olmamıştım. Ama ben sana 'adam' diyorsam bir şey söyleyeyim, esnafı batıran adam Recep Tayyip Erdoğan. Doğru mu? Yüzde yüz doğru. Esnafı sen batırdın. Herkes bunu bilmeli" şeklinde konuştu.

"Türkiye'yi nasıl bir hale soktuğunu görmek istiyorsan gel oraya"

Yine Erdoğan'ın "CHP sokaklarda rastgele çekilen fotoğraflarla milletimizi karamsarlığa sürüklüyor" sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Biz zaman zaman gazete ve televizyonlarda yer alan fotoğrafları kullanıyoruz. Biz çekmiyoruz. Pazar artıklarından yiyecek toplayan anneler, çöplerden toplayan anne-babalar. Bunlar olmaz, yanlıştır diyoruz. Sevgili Erdoğan, eğer sen istiyorsan gel sen de gez oralarda. Sen de gör nasıl toplandığını. Gelebilirsen. Türkiye'yi nasıl bir hale soktuğunu görmek istiyorsan gel oraya. Gelebilir mi? Gelemez. Saray'da oturanlar Türkiye gerçeğini görmek istemiyorlar" dedi.

"Talimatla fiyat düşmez"

Artan pahalılık karşısında fiyatların düşürülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat verdiği yönündeki iddiaları değerlendiren CHP lideri,şöyle konuştu: 

Sanıyorlar ki Erdoğan'ın verdiği talimat her yerde geçer. Senin talimatın pazarda geçmez Ekonominin kendi kuralları vardır, bütün dünyada böyle. Efendim Erdoğan talimat verdi fiyatlar düşecek. E düşmedi? Niçin, Erdoğan devlet yönetmeyi bilmiyor. Devlet terbiyesi nedir bilmiyor. Erdoğan acaba mazot fiyatını biliyor mu? İlaç fiyatını biliyor mu acaba. Kredi faizleri, faiş fiyatlarla köprüden geçenlerin derdini bilmiyorlar. Bunların dövizle ne alakası var diyorlar. Ekonomiyi bilmiyorlar, bunların tamamı dövize bağlı.

"Allah’ın izniyle bu firavunları göndereceğiz"

21. Yüzyılın Türkiye’sinde 3 milyonu aşkın çocuğun internete ulaşamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Sözde her öğretmene öğrenciye bilgisayar verilecekti. Herkes anında internete ulaşacaktı. Dünyanın parası nereye gitti? Türkiye’de hala İstanbul’da birleştirilmiş sınıflar var. Afrika ülkesinden bahsetmiyorum. Yeni derslik ihtiyacı var. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundum bize sadece arsa gösterin gerisini biz yapacağız. Buna bile sırt çevirdiler. Allah’ın izniyle bu firavunları göndereceğiz" dedi.

"Halkından habersiz olan bir kişi Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetemez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "kapanan dükkan yok" sözlerine yanıt veren CHP lideri Kılıçdqroğlu şu ifadaleri kullandı: 

Kırşehir’e gittim esnafı dinliyorsun felaket. Sizler de gittiğiniz yerde, herkes şikayetçi. Kimden? Devleti yönetenden. Devleti yöneten bunun farkında değil, çünkü sarayda böyle bir sorun yok. Açlık diye bir şey yok. Ama sarayın dışına bak. Saray’ın dışına çıkamıyorlar, çıkamazlar da zaten. Bütün kötülüklerin anası işsizliktir. Üniversiteyi bitirmiş… Bir ana baba çocuğunu nasıl okutuyor, bunlar biliyor mu? Bunlarda öyle bir şey yok. Herkes besleme, işsizlik yok sarayda. Neyi konuşuyorlar? Erdoğan ağzını açıyor aynı şeyler, bakanlar ağzını açıyor aynı şeyler. Döviz milli mi, faiz milli mi? Hayır. Hiç yatırımdan, kalkınmadan, işsizlikten söz ediyorlar mı? Para gelecek, döviz gelecek o zaman kurtulacağız. Hani siz yerli, milliydiniz. Şirketler kapanıyor, dükkanlar kapanıyor. Saraydan bakınca kapanan bir şey yok. Altın klozetler var. Devletten, halkından habersiz olan bir kişi Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetemez. Kendi ülkesinden bu kadar habersiz başka yönetici yoktur herhalde.

"Sevgili Erdoğan eğer sen istiyorsan, gez çöp konteynerlerinin arasında"

Erdoğan’ın "CHP sokaklarda rastgele çekilen fotoğraflarla milletimizi karamsarlığa sürüklüyor" şeklindeki szölerini de eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bir de adam tartışması çıktı. Esnafı batıran adam Recep Tayyip Erdoğan. Doğru mu? Yüzde yüz doğru. Herkes bunu bilmeli. Biz zaman zaman gazete ve televizyonlarda yer alan fotoğrafları görüyoruz. Çöp konteynerlerinden yiyecek toplayanlar. 21. Yüzyılda oluyor bunlar. CHP cenahı sokaklardan rastgele çekilen fotoğraflarla milleti karamsarlığa sürüklüyor. Yalanlarında ısrar ediyorlar. Sevgili Erdoğan eğer sen istiyorsan, gez çöp konteynerlerinin arasında. Pazar kapanışlarında, akşam saatlerinde. Gelebilir mi? Gelemez" diye konuştu.

"İktidra geldiğimizde kredi faizlerini sıfırlayacağım"

"Saray sosyetesinin beslemelerinin keyfi tıkırında" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün esnaf kardeşlerimize söylüyoruz. Not alın iktidara geldiğimizde kredilerin faizlerini sıfırlayacağım. Namuslu adam için, yolsuzluk yapmayan için para var. Bakın bizim belediyelere. 1 yılda bütün belediyeye hakim oldular, borç batağından çıkardılar. CHP’li belediyeler 3 bin 100 TL maaş veriyor. Devlette mi çok para var belediyede mi? Sanıyorlar ki talimat verince her şey oluyor. Senin verdiğin talimat pazarda, sokakta geçmez bürokraside geçer. Erdoğan talimat verdi fiyatlar düşecek. Talimata bak. Fiyatlar düşmedi talimat havada kaldı. Düşmez de, çünkü devleti yönetmeyi bilmiyor. Erdoğan, akaryakıt, ilaç, gübre, tohum, kredi faizlerini biliyor mu? Fahiş fiyatlarla köprüden geçen kamyoncuların derdini biliyor mu bilmiyor. Tamamı dövize bağlı. Hortumculuk konusunda kimse eline su dökemez. Milletin parası yandaşlara nasıl harcanır bunu çok iyi biliyor" dedi.

"AKP'liler de Erdoğan'a güvenmiyor"

TÜİK'in gıda fiyatlarının yüzde 653  arttığını açıkladığını belirten Kılıçdaroğlu, "Oraya da diyorlar ki fiyatları düşük gösterin. Çiftçiyi batıran adam, esnafı batıran adam Recep Tayyip Erdoğan. Kime hizmet ediyor Erdoğan; paralar kime gidiyor? Yüksek faize karşıyım diyor. İndir elinden tutan mı var. Londra’daki tefeciler. Sen oraya teslim oldun. Devleti sen mi yönetiyorsun ben mi? Karşıysan adam gibi çık 'ben bunu indireceğim' de. Diyemez. Dünya ülkelerinden 10 kat faizle borç alabiliyoruz. Dolayısıyla Erdoğan’a güven yok. AKP’li kardeşlerim de güvenmiyorlar. Neden güvenmiyorlar. Bankalardaki toplam tasarrufunu yüzde 55 dolar. Kimse TL’ue güvenmiyor. Tefecilerin adamı kim, faizcilere hizmet eden kim Erdoğan. Herkesin bunu bilmesi lazım. İyi ki CHP var. Bütün rakamları gerçekleri milletin önüne koyuyor. Erdoğan’ın dahi bize dua etmesi lazım gerçekleri anlattığımız için. Çıkmaz sokağa giriyor, memleketi de sürüklüyorsunuz. Ben sizin oyunuza değil, sorunlarımıza talibim sorunlarınızı çözeceğim" diye konuştu.

"Kendileri itiraf ediyorlar"

Türkiye'nin eskiden aşı ürettiğini hatırlatan CHP lideri, "Hıfzısıhha vardı. Şu Allah'ın güzelliğine bak. Türkiye Sağlık Enstitüsü diye bir şey kurdular. Sitesinde şu açıklama var. Türkiye’de yeni üretim tesisi yapılarak yerine aşı ithalatına gidilmesi Türkiye’yi aşı yapandan aşı alan ülke haline getirmiştir. Kendileri itiraf ediyorlar. Kime hizmet ediyor Erdoğan? Dışarıdakilere" dedi.

"Hepiniz militansınız, hepiniz yolsuzluğun militanısınız, ahlaksızlığın militanısınız"

15 Temmuz sonrası Yenikapı’da yapılan mitingde 12 madedelik öneride bulunduğunu ve "Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayın" diye uyardığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bunlar her yere soktu. Nitelikli insan kalmadı devlette. Bu yanlıştır diyeni düşman görmeye başladılar.Bilgi hırsızlığı yapan kişiye Anayasa Mahkemesi'ne üyelik veriyoruz. Hırsızları yargılayacak. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir düzen. İrfan Fidan 107 oyla seçildi. 20 günlük bir adam Yargıtay'a gelmiş, 20 günde bu 107 kişi bunu nasıl tanıdı? Talimat aldılar, 107 kişi Yargıtay'ın yüz karasıdır.  İçişleri Bakanlığı bir genelge yazıyor, bütün valiliklere hepiniz suç duyurusunda bulunun, dava açın diyor. Dava açmazsanız namertsiniz! Hepiniz militansınız, hepiniz yolsuzluğun militanısınız, ahlaksızlığın militanısınız. Yargı’da tuz kokmuştur artık. Çürüyen bir devlet yapısı içinde çürüyen bir adalet var. Aldığın talimat gereği AYM’ye atandın. Onurun varsa derhal o görevden ayrılır, istifa edersin. Erdoğan da ant içmişti; şerefi ve namusu üzerine. Şimdi o şeref, namus nerede? Çöp tenekesinde" şeklinde konuştu.

Rektör Bulu'ya istifa çağrısı

Boğaziçi Üniversitesi rektörülüğüne atanan Prof. Dr. Melih Bulu'ya eski ODTÜ rektörü olarak atanan Prof. Dr. Mustafa Parlar'ı hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Üniversiteler sıradan kuruluşlar değildir. Bugüne kadar bir yardımcı dahi bulamadın. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde sayın Parlar, bir dönem rektörlüğe atandı. Fakat itiraz etti. Güven oyu isteyeceğim dedi. Kendi bölümünde çok az bir farkla güven oyu almaz. Benim bölümümde bile çok az bir farkla bile olsa güven yoksa bunu kabul edemem dedi. Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni atanan rektörü de bu tarihsel olaydan ders çıkarmalıdır. Kavgaya gerek yok, ben bu görevi bırakıyorum. Görevi bıraktığınız zaman bilgiye ve bilime olan saygınız artacaktır. Herkes sizi böyle anacaktır. Kendisine böyle bir tavsiyem var" çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU