Rusya, Navalni gösterilerini destekleyen paylaşımları nedeniyle ABD'ye "protesto notası" verdi

Sözcü Zaharova, söz konusu paylaşımları "Rusya'nın iç işlerine doğrudan müdahale" olarak gördüklerini belirtti

Fotoğraf: Reuters

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin serbest bırakılması için hafta sonu düzenlenen gösterileri destekleyen paylaşımlar yapması nedeniyle ABD'ye protesto notası verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, devlet kanalı Perviy'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin, sosyal medya üzerinden, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni yanlılarının protesto gösterilerini destekleyen paylaşımlar yaptığını anımsattı.

Söz konusu paylaşımları "Rusya'nın iç işlerine doğrudan müdahale" olarak değerlendirdiklerine dikkati çeken Zaharova, ABD'nin Moskova Büyükelçilisi John Sullivan'ın bakanlığa çağrıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'yi, Rus yasalarına uymaya davet ettiklerini belirten Zaharova, "ABD tarafına protesto notası verildi" dedi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, geçen hafta sosyal medya üzerinden, ülkede yapılacak protesto gösterilerinin saat ve yerlerini paylaşmıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Navalni Putin'in düşmanıysa, biz Navalni'yi destekliyoruz

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba katıldığı bir televizyon programında Navalni'nin, Rusya'da tutuklanan muhalif Aleksey Navalni'nin bir gün demokratik seçimler sonucu Rusya'nın başına gelirse ülkesinin saldırganlığı için özür dilemesi ve Kırım'ı Ukrayna'ya geri vermesi gerekeceğini belirtti.

Kuleba, "Düşmanımın düşmanı dostumdur. Bu nedenle eğer Navalni Putin'in düşmanıysa, biz Navalni'yi destekliyoruz. Bu kadar basit" değerlendirmelerinde bulundu.

Navalni'ın serbest kalması için düzenlenen protesto gösterileri

Rusya'da, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin serbest bırakılması için 23 Ocak'ta, on binlerce kişinin katıldığı izinsiz protesto gösterisi düzenlenmişti. Ülke genelindeki gösterilerde, 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığı ifade edilmişti. 

Almanya, Bulgaristan ve Ukrayna'da da Navalni'ye destek veren protesto gösterileri düzenlenmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Navalni'a destek amacıyla yapılan protesto gösterilerinin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU