Hindistan, Facebook kullanıcılarının verilerini toplayan Cambridge Analytica'ya dava açacak

GSRL'in geliştirdiği uygulamayı Hindistan'da 335 kullanıcının yüklemesi yarım milyon kullanıcının verilerinin ihlaline yol açtı

Hindistan'ın merkezi soruşturma bürosu yarım milyon kullanıcının verilerine eriştiği için Cambridge Analytica hakkında soruşturma başlattı (Reuters)

Hindistan'ın federal soruşturma bürosunun, ülkedeki yarım milyon Facebook kullanıcısının "kişisel verilerini yasadışı şekilde topladığı" iddiası üzerine Birleşik Krallık (BK) merkezli danışmanlık şirketi Cambridge Analytica'ya karşı cuma günü dava dosyası hazırladığı bildirildi.

PTI haber ajansına göre Merkezi Soruşturma Bürosu'nun (CBI) şikayetinde Global Science Research (GSRL) firmasının da adı geçti. Firma, kendi uygulaması üzerinden kullanıcıdan izin almadan verileri Facebook'la paylaşmakla suçlanıyor.

İlk bilgilendirme raporu, 2018'de Facebook-Cambridge Analytica skandalının açığa çıkmasından ve teknoloji devinin, dünya çapında yaklaşık 87 milyon kullanıcının verilerinin siyasi tanıtım hizmeti veren firmayla uygunsuz şekilde paylaşılmış olabileceğini itiraf etmesinden sonra başlatılan ön soruşturmanın ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook, Hindistan'da 335 kullanıcının veri bilimcisi Aleksandr Kogan ve şirketi GSRL'in geliştirdiği "This is Your Digital Life" (Bu Senin Dijital Hayatın) adındaki uygulamayı indirdiğini, teknoloji devinin de uygulamaya "2014'te kullanıcılarının spesifik verilerini araştırma ve akademik amaçlarla" toplama izni verdiğini bildirdi.

Öte yandan CBI'ın ön soruşturması, uygulamanın kullanıcıların erişim izni vermediği başka verilerini de yasa dışı şekilde topladığını ortaya çıkardı.

Sosyal medya platformu CBI'a, uygulamayı kullanan 335 kişinin arkadaş ağındaki en az 562 bin kullanıcının da verilerinin yasadışı şekilde toplandığını aktardı. CBI'ın ilk bilgilendirme raporunda uygulamanın demografik bilgi, beğenilen sayfalar ve özel konuşmaların içeriği gibi verileri de kullanıcıların bilgisi dahilinde olmadan topladığı belirtildi.

Rapora göre CBI bazı uygulama kullanıcılarıyla irtibata geçti ve hepsi ifadelerinde verilerinin çalındığından haberdar olmadıklarını söyledi.

CBI'ın soruşturma raporunda şu ifadeler yer aldı:

Her biri uygulama tarafından yanlış yönlendirildiğini, kendilerinin ve arkadaşlarının verilerinin toplandığının farkında olmadıklarını belirtti. Ayrıca bunu bilselerdi uygulamayı kullanmayacaklarını da söylediler.

PTI, yetkililerin şu ifadelerini aktardı:

Soruşturmada ilk izlenimlere göre BK merkezli Global Science Research Limited'in 'This Is Your Digital Life' uygulamasının, kullanıcılarının ve onların Facebook arkadaşlarının verilerine, aldatıcı ve hileli şekilde eriştiği saptandı.

Statista'ya göre Facebook'un en büyük kullanıcı tabanı, yaklaşık 310 milyon kişiyle Hindistan'da bulunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU