Hakkari, kayak merkezi ile Ortadoğu'nun yeni gözdesi oluyor

Hakkari kent merkezine 12 kilometre uzakta bulunan 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezi, kayak ve doğa tutkunlarının yeni merkezi olmaya başladı. Kayak merkezi, Irak ve İran’dan gelen turistlerin yeni gözdesi

Fotoğraf: Twitter

Hakkari kent merkezine 12 kilometre uzakta bulunan 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezi, kayak ve doğa tutkunlarının yeni merkezi olmaya başladı. Kayak merkezi, Irak ve İran’dan gelen turistlerin yeni gözdesi…

Hakkari’de 2010 yılında hizmete açılan Merga Bütan Kayak Merkezi, Hakkari’yi kayak merkezi haline getirdi.

Hakkari, dağlarını avantaja çevirdi

Dağların kenti olarak bilenen Hakkari’de birçok yüksek zirve bulunuyor.  Yüksek dağlarını avantaja çeviren Hakkari,  bölgenin spor ve turizm merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Son yıllarda Hakkari, rafting, dağcılık, dağ bisikleti, rafting ve kayak sporlarıyla adından bahsetmeye başladı.

 

İran ve Iraklı turistler yoğun ilgi gösteriyor

Kışın en çok kar alan ve karın yerde en uzun süre kaldığı yerlerden olan Hakkari'de, Merga Bütan Kayak Merkezi, yeni pistleri ve telesiyej sistemiyle başta yerli turistler olmak üzere İran ve Iraklı turistlerin tercihi oluyor.

Kayak merkezi, yaklaşık olarak 3000 metre rakımında olmasından dolayı oldukça dik ve uzun bir piste sahip. Üç tane pistinin olmasından dolayı kayak merkezini son yılların gözde merkezi haline getirdi.

Kayak merkezi, 6 ay boyunca hizmet veriyor

Kar yağışıyla birlikte açılan Merga Bütan Kayak Merkezi, sahip olduğu rakım nedeniyle de sezonu en geç kapatan merkez olma özelliğini de taşıyor.

Yüksekliği ve yoğun kar yağışı, kayak merkezini 6 ay boyunca hizmet vermesine olanak sağlıyor. Bazı yıllar kayak merkezinde kar kalığı 4 metreyi buluyor.

 

Kuraklık, Hakkari Merga Bütan Kayak Merkezi’ni etkilemedi

Türkiye, kış mevsimde olmasına rağmen yaşanan kuraklık birçok kayak merkezini etkiledi. Türkiye’nin en ünlü kayak merkezleri olan Uludağ, Kartepe, Bolu Kartaltepe kayak merkezleri yeterli kar olmaması nedeniyle halen sezonu açamadı. Türkiye’de yaşanan kuraklığa rağmen, Hakkari Merga Bütan Kayak  Merkezi, Ocak ayında kayak sezonu açarak, kayak tutkunlarına hizmetine sundu. 

2020 yılında 50 bin kişi ziyaret etti

Merga Bütan Kayak Tesisini 2019 yılında 30 bin, 2020 yılının kış aylarında ise 50 bin kişi ziyaret etti.

Kayak merkezi, 130 yataklı, 5 yıldızlı otellin bitirilmesi ile birlikte konaklama sorunu da çözülmesi hedefleniyor.

"Kısa sürede, bölgenin en gözde tesisi haline geldi"

Hakkari Kayak İl Temsilcisi Halil Kurşun, yaklaşık 42 yıldır kayak sporuyla uğraştığını belirterek, amacının gelecekte gençleri bu sporla başarıya ulaştırmak olduğunu söyledi. Bu konuda her türlü çabayı yaptıklarına sözlerine ekleyen Kurşun,  Merga bütan Kayak Merkezi’nin 2010 yılında açıldığını, kısa sürede bölgenin en gözde tesisi haline geldiğini ifade etti.

Hakkari, kayak merkezi ile Orta Doğunun yeni gözdesi oluyor (halil Kurşun).jpg
Hakkari Kayak İl Temsilcisi Halil Kurşun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Tesiste her türlü imkan var"

Kayak tesisinde her türlü imkan ve teknolojinin olduğunu vurgulayan Kurşun, sözlerini şöyle sürdürdü: " Bir teleskimiz ve telesiyejimiz var. Saatte yaklaşık 600 kişiyi taşır. Bir pistimiz de bir siyah, bir mavi, bir de kırmızı bulunmakta. Pistlerimizin uzunluğu bir tanesi 3 bin 500 metre, bir tanesi bin 200 metre, bir tanesi ise bin 500 metre uzunluğunda."

"Gelecekte Hakkari’nin turizm ve ekonomisini kalkındıracak"

Kar kalitesi, kristal kar düzeyinde olduğunu ve Sarıkamış kar kalitesinin üzerinde olduğunu vurgulayan Kurşun, "Mergabütan Kayak Tesisi, inanılmaz bir güzelliği var. Coğrafyası olarak bambaşka bir yer. Tabi dağlar deyince akla Hakkari gelir. Dört mevsimi bir arada yaşamak mümkün. Hakkari coğrafyası, doğa sporları için kayak, rafting, dağcılık, dağ bisikleti gibi sporlara elverişli bir ilimiz. Hakkari, ileriye dönük turizm açısından gelecek için ekonomik olarak en büyük desteği sağlayacaktır. Neden Uludağ, ne den Erzurum Plandöken, Sarıkamış gibi Hakkari’de kayakta ön plana çıkmasın. Hakkari’nin kalkınması için elimizden ne gelirse yapacağız" diye konuştu.

 

"Çocuklara, kayak eğitimi veriyoruz"

Kayak merkezindeki pistlerin saat başı açık olduğuna dikkat çeken Kurşun, "Hakkari’de sporcular nasıl çalışır, nasıl eğitim alıyor? Burada Hakkari’de İl Gençlik Spor Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her yıl, "Hakkari’de Kayak Kaymayan Çocuk Kalmasın" projesi ile altında çocuklarımıza kayak eğitimi veriyoruz. 12 tane kayak antrönümüz var. 3 tane hocamızdan biri milli, iki tanesi üçüncü kademe, diğer 12 hocamız ise çok iyi eğitmenlerdir" ifadelerini kullandı.

 

"Yılda 8 bin öğrenci yetiştiriyoruz"

Hakkari’de "Hakkari’de Kayak Kaymayan Çocuk Kalması" projesiyle yılda 8 bine yakın öğrenci yetiştirdiklerini sözlerine ekleyen Kurşun, sözlerini şöyle bitirdi: " Bu kayak tesisi Hakkari ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Kayak tesisinde 130 yataklı bir otel yapılıyor. Bu da Hakkari turizmine büyük sağlayacak. Çünkü bir tarafımız Irak, bir tarafımız İran. Çok yakın zamanda buralardan gelen turistler, Hakkari’deki bu güzellikleri, tesisleri ve misafirperverliği gördüklerinde bir daha gelmek isteyecekler.  Hakkari’ye ulaşımda da bir sıkıntı bulunamamaktadır. Hakkari Yüksekova İlçesinde Selahattin Eyyübi Havalanı bulunuyor. Hakkari’de artık ne ulaşım sıkıntısı ne de tesisı var. Türkiye’nin en ucuz kayak tesisi Hakkari’de bulunuyor. Bizim teleskilerimizin çıkışları 500 lira karşılığında çıkış yapılıyor. Öğrencilerden ve sporculardan ücret alınmıyor."

"Hakkari, kayak merkezi haline geldi"

Hakkari Doğa Sporları Kulübü sporcusu olan Furkan Tekçe (16), 7 yaşından bu yana kayak sporu yaptığını söylüyor. Türkiye genelinde birçok müsabakada yer aldığını sözlerine ekleyen Tekçe,

Hakkari, kayak merkezi ile Orta Doğunun yeni gözdesi oluyor (Furkan Tekçe).jpg
Hakkari Doğa Sporları Kulübü sporcusu olan Furkan Tekçe / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Hakkari’de Kayak merkezinin yapılması hem turizm acısından hem de yetenekli sporcuların yetiştirilmesinde büyük bir avantaj sağladığını söyledi.  

Kayak merkez ile birlikte Hakkari ve çevre il ve ilçelerinde gelen insanların tatil ve spor yaptıkları bir merkez haline geldiğini ifade ediyor.

 

"Çocuklar ve gençler yoğun ilgi gösteriyor"

Hakkari’de kayak yapan insanların çoğaldığını sözlerine ekleyen Tekçe, Özellikle 9 ile 20 yas arası çocuk ve gençlerin daha çok ilgi gösterdiğini belirtti.

Kayak yapmanın "bulutların üzerinde uçmak" gibi bir şey olduğunu ifade eden Tekçe, adrenalin dolu anlar yasamak isteyen herkesi Hakkari Merga Bütan Kayak Merkezine davet ediyor.

"Türkiye’nin önemli kayak merkezi haline gelecek"

Azad Demir, her yıl kış aylarında Hakkari’deki kayak merkezine tatile geldiğini belirterek, Hakkari kenti bu kayak merkezi ile Türkiye’nin en önemli kayak merkezi haline geleceğini söyledi.

Bölgede daha önce böyle tesisin olmadığını ifade eden Demir, şöyle konuştu: "Hakkari, doğası  muhteşem bir yer. Eğer Hakkari Avrupa’da olsaydı, tüm dünya tanırdı. Çünkü doğası, dağları, vadileri, nehirleri dünyanın hiçbir yerinde yok. Özellikle kayak merkezi, Hakkari’ye çok şey katacaktır.  Böyle bir tesisi kuran yetkililere çok teşekkür ediyoruz. Çünkü Hakkari ve bölgemiz, bu tesis sayesinde ekonomisi daha iyi olacaktır."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU