Yahudi yerleşimciler Netanyahu’ya karşı açlık grevinde

‘Yeni Yerleşim Örgütü’ aktivistleri, iki haftadır, projeye verdiği destekle tanınan ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden ayrılmasından önce hükümeti, yerleşimlere meşruiyet vermeye zorlamak amacıyla bir savaş başlattı

2020’nin Kasım ayında İsrailli askerlerin koruması altında Yahudi yerleşimciler, el-Halil şehrinde dolaşıyor (EPA)

Batı Şeria’da uluslararası hukuka aykırı şekilde inşa edilen Siyonist yerleşim birimlerine ‘yasal meşruiyet’ niteliği kazandıracak yasanın yürürlüğe girmesi için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yapılan baskılar artıyor.

Yerleşim Bölgeleri Konseyi Başkanı Yossi Dagan, yerleşimci gençlerin liderleri tarafından çağrı yapılan açlık grevine katıldı.

Dagan, açlık grevi yapan yerleşimcilerin Başbakanın konutu önünde kurduğu çadırların birinde, Netanyahu’nun meşruiyet kazandıracağına söz verdiği yaklaşık 110 yerleşim biriminin var olduğunu söylerken, daha sonra bu sözü 49 yerleşim birimine azaltmasına şaşırdıklarını belirtti. Yossi Dagan, “Ama verdiği bu sözü bile yerine getirmedi. Bugün ise hiçbir şey önermediğini görüyoruz. 18 bini çocuk olmak üzere 25 bin yerleşimci, sanki askeri yönetimin ayakları altında birer mülteciymiş gibi asgari hizmetten, sudan, elektrikten, eğitimden ve kanalizasyon hatlarından mahrum kalıyor” dedi.

Yerleşimci gençler arasında yer alan ‘Yeni Yerleşim Örgütü’ aktivistleri, iki haftadır, projeye verdiği destekle tanınan ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden ayrılmasından önce hükümeti, yerleşimlere meşruiyet vermeye zorlamak amacıyla bir savaş başlattı. Trump’ın yerine, yerleşimcilere meşruiyet verilmesini kabul etmeyen Joe Biden, ABD başkanlığı görevini üstlenecek. Savaşlarının bir parçası olarak aktivistler, iki aydır Netanyahu’nun başbakanlık konutu önünde bir protesto çadırı kurdu. İki hafta önce ise bazı aktivistler, açlık grevine başladı. Dagan da üç gün önce ofisini, oturma eyleminin düzenlendiği çadırlara taşıdı. Aktivistler, Netanyahu’nun bu yerleşim yerlerini onaylama ve gerçek yerleşim yerlerine dönüştürme planını ileriye götürmeyi başaramaması sonrasında 13 Ocak’ta, Biden göreve gelmeden önce protestolarını tırmandırma kararı aldılar.

Yeni Yerleşim Örgütü Müdürü Eliyahu Atiyah, Dagan’ın grevlerine eşlik etmesinin, ‘yerleşimciler açısından en büyük savaşlarından biri olarak sayılan’ mücadelelerine güçlü bir ivme kazandırdığını dile getirdi. Netanyahu’nun geçen aylarda yerleşim yerlerine binlerce konut inşa etme kararı aldığı ve son olarak birkaç gün önce yaklaşık 800 yeni eve onay verdiği biliniyor. Aynı şekilde çoğu Filistin kasabalarını kuşatarak, yerleşimciler için tasarlanan yerleşim yerleri hususunda birkaç sokak ağı projesine onay verildi. Bugün Batı Şeria’da yaklaşık yarım milyon yerleşimci ve işgal altındaki Doğu Kudüs’te çeyrek milyon yerleşimci bulunuyor. Yerleşimciler sayılarını bir milyona artırmayı planlıyorlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU