Yedi kollu cerrah robot, Tayland'da kullanılmaya başlandı

Robotla hem daha iyi görüş hem de daha yüksek hareket imkanı sağlanıyor

Hastanede daha az kalış süresi, yaşanan yoğunluğu da azaltabilir (Bangkok Post)

Tayland'daki Rajavithi Hastanesi, doktorların kabiliyetini artıran ve ameliyat olanlara hastanede daha kısa kalış süresi imkanı sağlayan yüksek teknoloji cerrahi robot kullanmaya başladı.

Ülkenin başkenti Bangkok'ta bulunan hastanedeki ABD yapımı da Vinci Xi adlı cerrahi robot, aslında ürolojik rahatsızlıklarda kullanılmak üzere tasarlandı. İçerdiği üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü teknolojiyle bir bölgenin son derece fazla büyütülmüş görüntülerini sağlayan teknolojiyi kullanan cerrahlar, gelişmiş derinlik algısına ve net görüşe sahip oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

da Vinci Xi'ın becerileri bununla bitmiyor. Robotik kollardaki hareket teknolojisi, sahip olduğu 7 kolla cerrahların insan elinin yapabileceğinden daha sabit ve kıvrak hareket etmesine imkan sağlıyor.

Bangkok Post'ta yer alan habere göre, dünya genelinde 5 bin 270 cerrahi robot bulunduğu tahmin edilirken Tayland'daki üç farklı hastane, bunlardan 8'ine sahip. Ancak Rajavithi Hastanesi'nin cerrahi robotik sistemini denetleyen ekibin başındaki isim Tanet Thaidumrong, da Vinci Xi'nin ülkedeki en gelişmiş teknoloji olduğunun altını çizdi.

Bir cerrahın, söz konusu robotla ameliyat gerçekleştirebilmesi için 30 saat eğitim alması gerekirken hastanede robot için özel ameliyathane açıldı. Hastane, robotun şimdiye kadar görev aldığı operasyonların yüzde 85'inin kulak burun boğaz, yüzde 11'inin jinekoloji, yüzde 2'sinin prostat ve böbrek kanseriyle ilgili olduğunu açıkladı.

Dr. Thaidumrong, cerrahi robotlarla bütün sınırları kaldırarak insan vücudu üzerinde işlem yapılabildiğini, sonuçların fazlasıyla tatmin edici olduğunu söyledi. Operasyon sonrasında yaraların daha hızlı iyileştiğini, bu sayede kişilerin hastanede kalış süresinin azalmasının sağlandığını ekledi. Cerrahi robot, hastalar ve sağlık çalışanları arasındaki doğrudan teması azaltarak muhtemel güvenlik zafiyetlerini de azaltıyor.

 

Independent Türkçe, Bangkok Post

DAHA FAZLA HABER OKU