Notre Dame yeni çatısıyla Paris'e enerji sağlayabilir

Çatı tasarımı kabul edilirse yoksullar için meyve ve sebze yetiştirilebilecek bir bahçeye de ev sahipliği yapacak

Notre Dame Katedrali'nin yanan çatısı yeni bir tasarımla hem güneş enerjisi üretecek hem de yoksul ve evsizler için de meyve sebzenin yetiştirileceği bir bahçeye ev sahipliği yapacak / Görsel: Vincent Callebaut Architectures

Liam James - The Independent 

Fransa'nın başkenti Paris’teki Notre Dame Katedrali, yakınındaki binalara ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlayacak şekilde güneş enerjisi üreten yeni bir çatıyla donatılabilir.

Tasarımı kabul edilirse Vincent Callebaut Mimarlık Şirketi, lamine ahşap kirişlerle desteklenmiş elmas şeklindeki cam panellerden oluşan çatının, kentin bu önemli simgesini, tükettiği enerjiden daha fazlasını üreten bir binaya dönüştüreceğini iddia ediyor.

 

notredame2.jpg
Yeni çatı tasarımı, lamine ahşap kirişlerle desteklenmiş elmas şeklindeki cam panellerden oluşuyor / Görsel: Vincent Callebaut Architectures

 

Paris merkezli firma, panellerin güneş enerjisini hidrojen yakıt hücrelerinde depolayacağını belirtti. Katedralin gereksiniminden çok daha fazla enerji depolanacağından, ihtiyaç fazlası enerji çevredeki binalara yönlendirilebilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çatı aynı zamanda kentin yoksul ve evsizleri için meyve ve sebze yetiştirilebilecek bir bahçeye ev sahipliği de yapabilecek.

 

notredame3.jpg
Çatının içinde yer alacak bahçede üretilen meyve ve sebzeler de yoksul ve evsiz Parislilere ücretsiz dağıtılabilecek / Görsel: Vincent Callebaut Architectures

 

Tavanı iç kısımdan ayıran üst bölmedeki cam bölümler, doğal ışığın kilisenin ortasında yer alan büyük bölmeye ulaşmasını sağlayabilir. Bazıları daha parlak bir kilise ortamını memnuniyetle karşılayacak olsa da bu durum çok sevilen vitray pencerelerinden süzülen ışığın etkisini azaltacak.

 

notredame5.jpg
Vincent Callebaut Architectures şirketinin Notre Dame Katedrali tasarımı / Görsel: Vincent Callebaut Architectures

 

Proje, bu yılın başlarında çıkan yangında eski ahşap çatının yanmasıyla birlikte Fransız hükümetinin yeni bir çatı tasarımı için uluslararası bir yarışma başlatmasının ardından sunulan tasarımlardan biri.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Coşkun Yavuzel

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU