İran vatandaşı Azerbaycan Türkü aktiviste hapis cezası

Azizi İran'da yaşayan Azerbaycan Türklerinin ana dilde eğitim yapma ve diğer anayasal haklarını savunuyordu

Fotoğraf: AA

İran vatandaşı Azerbaycan Türklerinden aktivist Ali Azizi, "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "Güney Azerbaycan Milli Özgürlük Hareketi'ne (GAMAC) üye olmak" suçlamasıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na (HRANA) göre, Tebriz Devrim Mahkemesi, Azizi hakkında rejim aleyhine propaganda yaptığı gerekçesiyle 1 yıl ve GAMAC'a üye olmak suçlamasıyla da 5 yıl hapis cezası verdi.

Azizi'nin, kararı temyiz mahkemesine taşıyacağı belirtildi.

İran'da yaşayan Azerbaycan Türklerinin ana dilde eğitim yapma ve diğer anayasal haklarını savunan, Tahran yönetiminin Türklere yönelik politikalarını sivil eylemlerle protesto eden 23 yaşındaki aktivist Azizi, Kasım 2019'da ülke genelinde düzenlenen benzin zammı protestolarına katılmıştı.

Azizi, bir ay gözaltına alınarak, para ve 20 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "şiir" tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’ın Azadlık Meydanı'nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'nde Şair Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan pay olmaz" şiirinden bir parça okumuş ardından "Karabağ'ı 30 yıllık hasretin ardından ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunun neferlerini tebrik ederek, onları dualarla cepheye gönderen anaların ellerinden öptüğünü" ifade etmişti.

Erdoğan, "Aras, türküsünü daha güçlü çığıracak. Karabağ şikestesini okuyan nefesler daha yüksek daha güçlü çıkacaktır" ifadelerini kullanarak, Aras türküsünün şu sözlerini de okumuştu:

Aras'ı ayırdılar/Kum ile doldurdular;/Ben senden ayrılmazdım/Zor ile ayırdılar,/Ay Lâçin, can Lâçin,/Men sene kurban Lâçin

İran Dışişleri Bakanı da tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiire İran'dan üst düzey tepki gelmişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tepkisini "Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş! O, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin egemenliğine karşı konuştuğunu fark etmedi mi acaba? Kimse Aziz Azerbaycan’ımız hakkında konuşamaz" ifadeleriyle göstermişti.

Tahran Büyükleçisi Derya Örs de İran Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak İran'ın konuyla ilgili açıklama beklediği bildirilmişti.

Güney Azerbaycan Milli Özgürlük Hareketi (GAMAC), İran sınırlarında bulunan Güney Azerbaycan'da bağımsız bir Türk devleti kurma amacını taşıyan bir örgüttür.

 

AA, Indepedent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU