Babacan: Erdoğan'ın çağrısına uyup dövizini satan herkes büyük zarar etti

Merkez Bankası'nın faiz kararını eleştiren Babacan, "Dünya eksi faizdeyken Türkiye'de iki katına çıktı, hepsi Erdoğan'ın izni dahilinde yapılıyor" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Olay TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti hükümetinin ekonomi yönetimini eleştiren Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşa "dövizleri satma" çağrılarını hatırlattı.

Babacan, "Cumhurbaşkanı son 3-4 yılda defalarca 'döviz alanın eli yanar, dövizinizi satın' diye çağrı yaptı. Cumhurbaşkanı'nın çağrısına uyup dövizini satan herkes büyük zarar etti. Bir Cumhurbaşkanı'nın vatandaşa böyle bir çağrı yapması büyük hatadır" dedi.

Merkez Bankası rezervlerinin erimesini ve son faiz artırımlarını değerlendiren Babacan, "Para politikası yanlış bir yerde durduğu için döviz rezervleri satıla satıla bu hale geldi" dedi.

Babacan, şöyle devam etti:

Devlet döviz satışlarını örtülü yapıyor. O yüzden tam rakam bilinmiyor. Nasıl oldu da 3 tane Merkez Bankası başkanı değiştirdikten sonra faizler iki katına çıktı. Dünya eksi faizle devam ederken, Türkiye'deki yüzde 17'lik faiz nasıl açıklanacak. Sanki faiz artırımına Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıyormuş gibi bir izlenim oluşturuyor. Ama bunların hepsi bilgi ve izni dahilinde. Ben 13 yıl hükümette bulundum, ağzımdan faiz lobisi lafı çıkmamıştır. Bir şeylere boyun eğerek yapıyorlarsa, bunu neden yaptıklarını açıklamak zorundalar. Demokrasi her zaman şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim demek.

"Türkiye'de hükümetin yapmayacağı bir şey varsa o da hukuk reformudur"

Hükümetin son dönemdeki reform söylemine de değinen Babacan, "Türkiye'de artık hukuk devletinden bahsetmek mümkün değil. Türkiye'de hükümetin yapmayacağı bir şey varsa o da hukuk reformudur" ifadesini kullandı.

Babacan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin HDP'nin kapatılması yönündeki çağrısıyla ilgili de şunları kaydetti:

Siyasi partiyi kapatma kararını Sayın Bahçeli mi verecek? Bir siyasi parti kapatılacaksa bunun kararını tarafsız bir yargı verir. İşinize gelmediğinde parti kapatılması yanlış deyin, işinize gelince yargıya talimat verircesine ifadeler kullanın. Ben soruyorum Bahçeli'ye; bugüne kadar Türkiye'nin hangi sorununu çözdünüz? 2001 krizinde de hükümet ortağıydınız. Bu ülkenin en büyük düşmanı, yoksulluk, pandemi, işsizlik. Erdoğan her konuşmasında hamaset yapıyor. Her konuşmasında düşman var her konuşmasında hakaret var. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU