Filistin Başbakanı'ndan Portekiz'e Filistin devletini tanıma çağrısı

Bakan Silva, gelecek ay iktidara gelecek yeni ABD yönetiminin Ortadoğu'da barış süreci için yeni bir fırsat olacağını düşündüğünü belirtti

Filistin Başbakanı dün Ramallah'taki ofisinde Portekiz Dışişleri Bakanı'nı kabul etti (DPA)

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, uluslararası dörtlü komisyon liderliğinde barış sürecini canlandırmak için uluslararası bir koalisyon oluşturulması çağrısında bulundu.

Filistin Başbakanı, Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile Ramallah'taki ofisinde yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İsrail işgalini sona erdirmek ve Filistin meselesine adil ve kapsamlı bir çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına ve uluslararası hukuka güvenilmesi gerektiğini vurguladı. Alman haber ajansı DPA’ya göre Iştiyye açıklamasında, statükonun kırılmasının ve Portekiz parlamentosunun hükümete yaptığı "Filistin'in tanınması" tavsiyesinin uygulamaya konulması çağrısında bulundu. Iştiyye, bunun İsrail yerleşiminin sistematik bir şekilde genişlemesi çerçevesinde iki devletli çözümün ortadan kalkmasını ve İsrail'in Filistin devleti kurma fırsatlarını yok etmeye yönelik adımlarını önlemek için gerekli olduğunu vurguladı. 

Daha önce Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile bir araya gelen Bakan Silva, yaptığı basın açıklamasında ülkesinin iki devletli çözüme dayanan barış sürecini ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını destekleme konusundaki tutumunu vurgulamıştı. 

Silva açıklamasında, Filistinli ve İsrailli tarafların doğrudan görüşmelere girmesinin öneminin yanı sıra yerleşimlerin inşasında, evlerin yıkılmasında ve diğer uygulamalarda görülen tüm yasadışı İsrail politikalarının durdurulması gerektiğini vurguladı. Ancak en önemli şeyin İsrail'in tek taraflı uygulamalarını durdurması olduğunu kaydetti.

Portekizli Bakan, ziyaretinin ülkesinin Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralmadan önce gerçekleştiğini belirterek, bunun "Filistin’in bakış açısını dinlemek ve dış politika düzeyinde işbirliği ve koordinasyon fırsatını yakalamak açısından önemli olduğunu" kaydetti.

Bakan Silva, gelecek ay iktidara gelecek yeni ABD yönetiminin Ortadoğu'da barış süreci için yeni bir fırsat olacağını düşündüğünü belirtti. Ayrıca Silva, "AB’ye, iki devletin yan yana yaşamasına ve Filistin halkının haklarının ve meşru amaçlarının yerine getirilmesine engel olan bu çatışmaya iki taraflı bir çözüm bulmaları için yardım edeceği konusunda güveniyoruz" dedi.

Maliki ise Portekiz'i, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini tanıyarak iki devletli çözümü desteklemeye ve Filistinlilerin AB ile tam bir ortaklık anlaşmasına varmak için müzakereleri başlatma talebini desteklemeye çağırdı.

Filistinlilerin onaylanmış uluslararası referanslar temelinde müzakerelere dönmeye hazır olduğunu vurgulayan Maliki, "Filistin’in tutumuna göre barış süreci başlatma ve ciddi müzakereler konusu, uluslararası meşruiyet kararlarına, uluslararası hukuka ve iki taraf arasında imzalanan anlaşmalara uygun olmalıdır" diye konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU