Uzmanlar tehlikeli demişti: Kafasındaki ok çıkarıldı

Geyiğin durumu şimdilik iyi görünüyor

Sakinleştiriciler geyikler için ölümcül olabiliyor (Lee-Anne Carver)

Kanada’nın Ontario eyaletinde kafasında okla görüntülenen Carrot (Havuç) adlı geyik geçen hafta tüm dünya basınında haber olmuştu. Birçok kişi geyiğin tedavi edilmesini talep etse de uzmanlar, kanamanın artabileceği ya da enfeksiyona sebep olabileceği endişesiyle okun çıkarılmamasını tavsiye etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu karardan sonra bir değerlendirme daha yapan Ontario’nun Doğal Kaynaklar ve Ormancılık Eyalet Bakanlığı’ndan bir ekibin, okun kalmasının Carrot’a daha büyük bir risk teşkil ettiğini belirtip tedaviye devam etmeye karar verdiği öğrenildi. Zira geyiğin fotoğrafını paylaşan yaban hayatı fotoğrafçısı Lee-Anne Carver, onun tehlikede olduğunu ifade etti:

Başına gelenlerden sonra ölme ihtimali yaşamasından daha fazlaydı.

 

 

The Guardian'ın haberine göre, 16 Aralık’ta ilk girişimi gerçekleştiren ekip, geyiği uyuşturmada başarısız oldu. Ancak bir sonraki gün, ekip Carrot’u sakinleştirdikten sonra iki bin kilometre uzaklıktaki Ottawa’dan bir veterinerin telefonla yardım etmesiyle birlikte oku çıkardı.

Operasyon sonrasında korkulduğu gibi herhangi bir kanama da yaşanmadı. Ancak ok çıkarıldıktan sonra bölgeden iltihap aktı ve geyiğin dili maviye döndü. Daha sonra kendine gelen geyik ayaklandı ve bölgede bir süre daha dolansa da 18 Aralık’ta gözlerden kayboldu.

Bu yüzden gün geçtikçe daha fazla endişelenen Carver daha fazla dayanamayıp 21 Aralık’ta yaklaşık -22 santigrat derecede arabasıyla geyiği aramaya koyuldu. Bu esnada bir grup kuzgunu görünce epey korktu zira bu, yakınlarda bir hayvanın ölmüş olabileceği anlamına geliyordu.

Umudumu yitirmiştim. Belki de bunlar onun için çok ağırdı.

Carver daha sonra evine dönmeye karar verdi ve yolda giderken Carrot’u fark etti.

 

 

Bu durumun herkesi epey memnun ettiğini belirten Carver, Carrot’ın “yılın geyiği” olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, The Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU