Belçika mahkemesi pandemi nedeniyle ibadethanelere getirilen kısıtlamayı kaldırdı

Kararda, "hükümetin ibadetlerin toplu olarak yapılmasına yönelik çözümler sunmadığı için ibadet özgürlüğünde orantısız bir sınırlama yaşandığı" vurgulandı

600 binden fazla kişinin enfekte olduğu Belçika'da can kaybı 18 bine yaklaştı (Reuters)

Belçika'da koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önleme tedbirleri kapsamında ibadethanelere getirilen sayı kısıtlamasının, Yahudi bir avukat öncülüğünde başlatılan girişim sonucu kaldırıldığı belirtildi.

Times of Israel'in haberine göre Belçika Federal Anayasa Mahkemesi, düğünlere ve dini merasimlere katılımı 5 kişiyle sınırlama kararı alınmasının ardından Anvers'ten avukat David Braun'un yanı sıra Yahudi cemaatinden birçok ismin yaptığı başvuruyu değerlendirerek bir hükme vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, "hükümet ibadetlerin toplu olarak yapılmasına yönelik çözümler sunmadığı için ibadet özgürlüğünde orantısız bir sınırlama olduğuna" karar verdi.  Ayrıca, bu tür çözümlerin "minimum düzeyde sağlanmasının, istisnaları ve diğer hükümleri içereceği, muhtemelen mutabık kalınan yer ve zaman talebine göre yapılacağı" belirtildi.

İsrail gazetesi konuyla ilgili haberinde Ortodoks Yahudilikte bazı önemli ibadetler için en az 10 Yahudi erkeğin katılımını gerektiren minyan sayısının gerektiğini hatırlattı.

Tedbirin geçersiz kılınmasının tüm ibadethaneler için geçerli olduğu ifade edilirken, Flaman Bölgesi'ndeki Yahudi Organizasyonları Forumu kararı memnuniyetle karşıladı.

Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, "Gerekli olmayan işletmelerin, müzelerin ve yüzme havuzlarının açılması, ancak ibadethanelerin kapalı kalması gerektiği gerçeği kabul edilemezdi" ifadeleri kullanıldı.

Yaklaşık 11,5 milyon kişinin yaşadığı Belçika, salgında milyon kişi başına 17 bin 500'den fazla can kaybıyla dünyada en yüksek ölüm oranına sahip ülke oldu.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU