Kongolu parlamenterlerin kavgasında sandalyeler havada uçuştu

Cumhurbaşkanı Tshisekedi'nin koalisyon hükümetini dağıtması sonrası gerilim yükseldi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) koalisyon hükümetinin çökmesinin ardından parlamento salonunun içinde ve dışarısında çıkan kavgalar sırasında sandalyeler havada uçuştu.

Yeni bir siyasi karışıklıkla çalkalanan ülkede parlamento salı günü tansiyonu yüksek görüntülere sahne oldu.

Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'nin, selefi Joseph Kabila'yla yürüttükleri koalisyona son verme kararının ardından arbede yaşandı, parlamenterler sandalyeleri fırlattı. Yaralanan bir kişinin başından aşağı kanlar akarken diğerleri tarafından taşındığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke bir süredir Tshisekedi'nin partisi Değişim İçin Kazanılmış Siyasi ve Sosyal Güçler Topluluğu (CACH) ile eski Cumhurbaşkanı Kabila'nın Kongo Ortak Cephesi (FCC) arasında kurulan koalisyon tarafından yönetiliyordu.

Seçimlerde Tshisekedi devlet başkanlığını kazanmış ancak Kabila'nın müttefikleri parlamentoda çoğunluğu elde etmişti.

Kendi gündemini dayatamadığı için hüsran yaşadığı konuşulan Tshisekedi pazar günü koalisyonu dağıtacağını duyurmuştu. Kabila'nın ortaklarıysa böyle bir hamlenin yasadışı olduğunu söylemişti.

Parlamentoda yeni bir çoğunluk grubu oluşturmak istediğini belirten Tshisekedi, bu işte başarısız olması halinde tekrar sandığa gitme çağrısı yapacağını ifade etti.

Ancak salı günü parlamentoda yaşanan kavga, iç savaşlar ve siyasi karışıklık geçmişine sahip bu Orta Afrika ülkesinde yeni bir istikrarsızlığın baş gösterebileceği endişelerine yol açtı.

CACH'ın adayı olarak 2018'de cumhurbaşkanı seçilen Tshisekedi'nin partisiyle parlamentoda çoğunluğa sahip eski Cumhurbaşkanı Kabila'nın partisi, 26 Temmuz 2019'da koalisyon hükümeti kurmuştu.

Tshisekedi'nin temmuz ayında Anayasa Mahkemesi, ordu ve yargıya yeni atamalar yapması üzerine iki parti arasında siyasi kriz patlak vermişti.

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU