Macaristan'da LGBT+ karşıtı siyasetçinin eşcinsel partide basılıp kanalizasyondan kaçmaya çalışması parlamento gündeminde

"Bir ev partisine" katıldığını itiraf ederek ailesinden özür dileyen Szajer, Avrupa Parlamentosu’ndaki görevinden ve partisi Fidesz'den istifa etmişti

Muhalif parlamenter Zoltan Varga, parlamento oturumuna kanalizasyon borusuyla katıldı (István Horváth / Youtube)

Macaristan'da muhafazakar iktidar partisi Fidesz'in üst düzey politikacılarından ve Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekillerinden Jozsef Szajer'in, Belçika'da bir eşcinsel partide basılıp kanalizasyon üzerinden kaçmaya çalışması parlamento gündemine taşındı.

Macar Sosyalist Partisi'nden parlamenter Zoltan Varga, Pazartesi günü gerçekleşen bir oturuma elinde kanalizasyon borusuyla katıldı ve sert eleştirilerde bulundu. Varga, "Aynaya bakın, gördüğünüz şeyden korkar ve kaçmak isterseniz, size tanıdık bir kaçış yolu getirdim" diye konuştu.

 


Szájer'in söz konusu partiye katılması, Başbakan Viktor Orban liderliğindeki hükümetin LGBT+ karşıtı politikaları yüzünden de çok tartışıldı. Szajer, 2011'de anayasayı, evliliği tamamen heteroseksüel bir kurum olarak tanımlamak üzere yeniden yazmakla övünmüştü.

Fidesz'in geçen yıl seks partisine katıldığı ortaya çıkan ve istifa eden bir başka üst düzey politikacısına atıfta bulunan Varga, sert ifadeler kullandı:

Önce aile, diyorsunuz; güzel slogan. Ancak aileniz yokken alemlere katıldığınızı veya fahişeleri ziyaret ettiğinizi söylemeyi unutuyorsunuz.

Polisin koronavirüs kısıtlamalarını ihlal ettiği gerekçesiyle baskın düzenlediği partiye Szajer'in de katılması, Brüksel'de de tepki çekti. Belçika'da yaşayan Macar protestocular, bir kanalizasyon borusuna Szajer'in fotoğrafını astı ve yanına şöyle yazdı:

József Szajer'in siyasi kariyeri ... yetkililerden kanalizasyondan kaçmaya çalıştığında, burada sona erdi.

 


"Bir ev partisine" katıldığını itiraf ederek ailesinden özür dileyen Szajer, Avrupa Parlamentosu'ndaki görevinden ve partisi Fidesz'den istifa etmişti. Başbakan Orban, Szajer'in eylemlerinin "kabul edilemez ve savunulamaz olduğunu" söylemişti.
 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU