Birleşik Krallık'ta bugün kullanılmaya başlanan Pfizer ve BioNTech'in aşısı, ABD'den de onay aldı

Birleşik Krallık, Pfizer ve BioNTech'in aşısına onay vermesinin ardından, bugün 90 yaşındaki bir kadına aşıyı uyguladı. ABD ise söz konusu aşının güvenilirliğini teyit ederek kullanılmasına onay verdi

Pfizer ve BioNTech'in ürettiği koronavirüs aşısı Birleşik Krallık'ta bugun uygulanmaya başladı / Fotoğraf: AFP

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının güvenilirliğini teyit etti.

FDA Komitesi, bu hafta yayımladığı çalışmada, ilaç şirketi Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının "güvenilirliğini ve etkinliğini" doğruladı.

Çalışmada, aşının yüzde 95 etkili olduğu ve ilk dozdan yaklaşık 10 gün sonra Kovid-19'a karşı güçlü koruma sağladığı belirtildi. Ayrıca aşının 21 gün arayla 30 mikrogramlık iki doz şeklinde uygulanması önerildi.

Yayımlanan çalışmanın ardından komite bu hafta toplanarak aşının kullanımının önünde engel olmadığını açıklayacak. 

Birleşik Krallık'ta kullanılmaya başlandı

Birleşik Krallık, Pfizer ve BioNTech'in aşısının yaygın kullanımına, dünyada ilk onay veren ülke olmuştu.

Sky News'te yer alan bir habere göre, Coventry kentindeki bir üniversite hastanesinde 90 yaşındaki Margaret Keenan isimli bir kadına TSİ 09.31'de ilk Kovid-19 aşısı vuruldu.

Ülke genelinde 50 aşılama merkezine dağıtılan aşılar, öncelikli olarak bakımevlerinde kalanlar, bakımevi çalışanları, 80 yaşın üstündekilere ve sağlık çalışanlarına yapılacak.

Aşının saklama koşullarındaki zorluk nedeniyle aşının yapılacağı öncelikli gruplar, randevu sistemiyle hastanelere taşınacak. 

Sağlık Bakanı Matt Hancock, ilk aşamada 800 bin Kovid-19 aşısının aşılama merkezlerine dağıtıldığını ve bu yılın sonuna kadar 2 milyon aşının teslim alınacağını umduklarını söylemişti. 

Hancock ayrıca aşı için, "Bugün, bilimin ve insan zekasının korkunç bir virüse karşı zafer günü. Bu zafer günü, salgınla mücadelemizdeki dönüm noktasıdır" ifadelerini kullanmıştı.
 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU