Belçika hükümeti: Brüksel'deki cami ajanlarla dolu

Büyük Cami yönetiminin talebinin reddedilmesine kentteki Müslümanlardan itiraz geldi

Tanınma başvurusunu reddeden bakana, camideki üç çalışanın Fas istihbaratından olduğu bildirildi (AA)

Brüksel'de Avrupa Birliği binalarının olduğu bölgede yer alan Büyük Cami yönetiminin "inanç topluluğu" olarak tanınma isteği kabul görmedi. 

Belçika basını, Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne'un istihbarat servislerinden aldığı tavsiye üzerine bu kararı aldığını cuma günü bildirdi. 

Birleşik Krallık'ın The Guardian gazetesinin aktardığı haberlerde, istihbarat servislerinin ibadet yerinin Faslı ajanlarla dolduğunu bakana aktardığı da ifade edildi. 

Van Quickenborne, kararla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Yabancı yönetimlerin İslam'ı ideolojik ve siyasi saiklerle kullanmasına, burayı kontrol etmesine ve ülkemizdeki Müslümanların kendi ilerici İslamlarını geliştirmesine engel olmasına izin vermedim ve bunu kabul etmeyeceğim.
Ağzımı kapatarak kimseye, özellikle de ülkemizdeki Müslümanlara iyilik yapıyor olmayacağım.

2016 martında Brüksel'de düzenlenen ve 32 kişinin öldürüldüğü saldırıların ardından Belçika yönetimi, kentteki en büyük camiyi incelemeye almıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1969'da caminin yönetimini daha ucuz petrol karşılığında Suudi Arabistan'a bırakan Brüksel yönetimi, yarım asırlık anlaşmayı "Hemen iptal edilerek (...) Belçika'da İslam'ın nasıl öğretildiğini belirleyen yabancı müdahalelere bir son verilecek" açıklamasıyla bozmuştu. 

Büyük Cami'yi 2019 martına kadar kontrol eden Mekke merkezli Dünya İslam Birliği, şiddetin teşvik edildiği iddialarını reddetse de; yönetim, Belçika'da Müslümanları temsil eden ve hükümetle toplum adına ilişkileri yürüten İslam Temsil Kurulu'na geçmişti. 

"İnanç topluluğu" olarak tanınmak Belçika yönetiminin Büyük Cami'ye maddi destek vermesini sağlayacaktı.

İslam Temsil Kurulu, sene başında yapılan başvurunun şimdi reddedilmesini cumartesi günü yazılı bir açıklamayla protesto etti. Ajanlık iddialarının temelsiz olduğu ve Müslümanların temsilcileri arasında kadınların da olması gerektiğini söyleyen bakanın bir inanç grubuna müdahale etmeye çalıştığı ifade edildi. 


Independent Türkçe, The Guardian, The Brussels TimesLe Soir

DAHA FAZLA HABER OKU