AYM, KHK'lıların başvurusunu karara bağladı: OHAL’de de oturma eylemi yapılabilir

Mahkemenin değerlendirmesinde "İdarenin barışçıl eyleme doğrudan veya dolaylı müdahalede bulunmaması esastır" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Twitter

Malatya'da görev yaparken Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevlerinden ihraç edilen Özkan Karataş, Cengiz Uğurlu, Umut Sertaç Ökdemir, Erdoğan Canpolat ve Zülfükar Ejder Sütcü yaptıkları oturma eylemleri sonucunda defalarca gözaltına alınmış ve para cezası kesilmişti. Cezalara yapılan itirazları reddedilmesi sonucunda Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuşlardı. AYM, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiğine karar verdi. 

Mahkeme, yaptığı değerlendirmede valiliğin olağanüstü hâl ilan edilen dönemde halka açık alanlarda yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi etkinliklerin yapılmasını izne bağladığını fakat bunun amacının "Yetkililere kamu düzenini bozabilecek olayların engellenebilmesi ve gerekli tedbirlerin önceden alınabilmesi imkânını sağlamaktır" olduğunu vurguladı.

"Demokratik bir toplumda katlanılmalıdır"

Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'ın haberine göre; oturma eylemi başladıktan sonra ilk günden itibaren idarenin eylemden haberdar olduğunun altını çizen mahkeme, şunları kaydetti:

İzin alınmamasının somut olayın şartlarında idarenin tedbir alabilmesi için esaslı unsur olmaktan çıktığı görülmektedir. Bu nedenle idarenin barışçıl eyleme doğrudan veya dolaylı müdahalede bulunmaması esastır.

Öte yandan olayda başvurucuların trafiğe kapalı alandaki eylemleri nedeniyle kamu düzeninin bozulduğuna ilişkin bir tespit de bulunmamaktadır.

Başvurucuların sadece bir bankta oturarak ve yaklaşık yetmiş gün boyunca barışçıl şekilde eylem yapmalarına demokratik bir toplumda katlanılmalıdır. Bu nedenle Hâkimliklerce verilen kararlarda adil bir denge kurulmamıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Çok sayıda ceza orantılı değil"

Mahkeme, barışçıl şekilde uzun süre devam eden eylemlerde aynı kişilere çok sayıda idari para cezası uygulanmasının da orantılı olmadığını belirtti.

 

 

Tükenmez Haber, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU