Prof. Müftüoğlu’ndan salgın için 5 öneri: Bu böyle gitmez

Müftüoğlu, sokağa çıkma yasağının yanı sıra al-götür uygulamasına da son verilmesini önerdi

Fotoğraf: AA

İç hastalıkları uzmanı Prof. Osman Müftüoğlu, Türkiye’de hızla artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) rakamları için 5 önerisini gündeme getirdi.

Müftüoğlu, Hürriyet’te “Bu böyle gitmez” başlığıyla yayımlanan yazısında önerilerini şöyle sıraladı:

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasakları cuma akşamı saat 22.00’de başlatılmalı, pazartesi sabahı saat 05.00’e kadar ‘ARALIKSIZ’ sürdürülmelidir. Söz konusu uygulamanın en az 4 hafta art arda uygulanması daha net sonuçlar verecektir.

Hafta sonu kısıtlamasına ek olarak hafta içinde de her gün akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı ısrarla sürdürülmelidir.

Toplum içi hareketliliğin kısıtlanması amacıyla halen uygulamada olan “al-götür” veya “gel-götür” benzeri uygulamalar yasaklanmalı, sadece “evlere teslim paket servisler”e izin verilmelidir. Al-götür ve benzeri sistemler maalesef büfe, kafe, restoran ve benzeri yerlerdeki kalabalıklaşmayı arttıran bir faktör haline gelmiştir.

Test sayısı daha da arttırılmalı ve bu sayede virüs taşıdığından habersiz kişilerle COVID-19 hastaları daha erken belirlenerek daha hızlı ve etkili bir izolasyon süreci sağlanmalıdır. Test sayısının düşüklüğü hastalığın teşhisinin gecikmesine ve o kişilerin hastalıklarından habersiz olarak virüsü topluma yaymalarına, neticede de vaka sayılarını arttırmalarına yol açmaktadır. Diğer taraftan eğer daha çok sayıda ve hızlı test ile daha fazla hasta veya asemptomatik kişi belirlenebilirse, sadece bu kişiler izole edilecek ve bu sayede sokağa çıkma yasaklarının daha fazla uzaması, gereksiz yere daha fazla insanın işinden gücünden olması önlenebilecektir.

Günlük vaka/hasta sayıları yanında asemptomatik virüs taşıyıcılarının sayılarına da her akşam açıklanan turkuvaz tabloda süratle yer verilmelidir. Bu değişim hepimize virüsün yaygınlaşma hızını daha net ve açık gösterecek, halkımızı önlemler konusunda daha çok ve çabuk katılımcı olmaya yöneltecektir.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU