Babacan: Ahmet Altan ve Osman Kavala’nın tutukluluğu sona erebilir

Babacan, "Anayasa, yasalar bir sınır oluşturmuyorsa yarın bambaşka kararlar alınabilir. Sistemin topyekûn revize edilmesi gerekiyor. Güçlendirilmiş parlamenter sistem lazım. Aksi halde bu iyileşmeler geçici olur" diye konuştu

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, T24’te Şirin Payzın’ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tekirdağ İl Kongresi’nde söylediği "Yeni bir yaklaşımı hayata geçireceğiz" ifadelerini değerlendiren Babacan "Bu ifadelerin samimiyet testinden geçmesi lazım. Anayasaya göre cumhurbaşkanının tarafsızlık yemini var. Bir partili cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olacak?  Samimiyet testi genel başkanlıktan ayrılması olabilir. Ama gerçekten genel başkanlıktan ayrılması gerekiyor. Ayrıldım diyerek her şeye karışmaması lazım" diye konuştu.

"Akraba kayırmacılığı" vurgusu

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Babacan şöyle konuştu:

Sosyal medya üzerinden mektup yayımlanması, bunun teyit edilmemesi, hükümet tarafından kontrol edilen ya da devletin sahibi olduğu medya tarafından haberleştirilmemesi nereden baksak alışılagelmişin dışında bir tablo. Kararnamenin dili de 100 yıllık devlet geleneğine uygun değil. Akraba kayırmacılığı devletin en tepesinde olduğu zaman, işte ‘affını dileme’, ‘affının kabulü’ gibi devlet adabına yakışmayan bir durumu gördük.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ülkeye maliyeti çok çok büyük oldu"

Albayrak’ın Cumhurbaşkanlığı Hükmet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte göreve geldiğini hatırlatan Babacan "Ülkeye maliyeti çok çok büyük oldu. Bir zihniyet sorunu olduğunu da gösteriyor. İki yıl önceye göre hazinenin borcu ikiye katlanmış durumda. Merkez Bankası’nın rezervleri sıfırlanmış, hatta eksiye düşmüş durumda. Merkez Bankası’nın rezervden daha fazla borcu olmuş. İflas etmiş, eksiye düşmüş bir Merkez Bankası tablosu ile karşı karşıyayız" dedi.

Babacan şöyle devam etti:

Merkez Bankası’nın rezervlerinin erimesinin nedeni kuru belli bir noktada tutmak için Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin satılması. Bu döviz kime yaradı? Bu satış kime yaradı? Özellikle yabancı yatırımcıların daha uygun bir kurdan paralarını alıp Türkiye dışına çıkmasına yardımcı oldu.

"Altan ve Kavala’nın tutukluluğu sona erebilir’

"Muhtemelen birkaç sembolik ismin tutukluluğuna sona erdirecekler Osman Kavala, Ahmet Altan gibi" diye konuşan Babacan "Bunun hazırlığı var gibi. Olsa dahi bir kişinin talimatıyla hapse gir, bir kişinin talimatıyla hapisten çık. Bu talimat yine yön değiştirebilir. Anayasa, yasalar bir sınır oluşturmuyorsa yarın bambaşka kararlar alınabilir. Sistemin topyekûn revize edilmesi gerekiyor. Güçlendirilmiş parlamenter sistem lazım. Aksi halde bu iyileşmeler geçici olur" görüşünü dile getirdi.

 

Independent Türkçe, T24

DAHA FAZLA HABER OKU