Eğitim-Sen, derslerin EBA'da akşam ve hafta sonu yapılmasına tepkili: Öğretmenler her saat çalıştırılabilen bir kesime dönüştürülüyor

EBA'da canlı ders saat aralığının sabah 08.30'dan akşam 20.20'ye kadar ve cumartesi de dahil olacak şekilde genişletilmesine Eğitim Sen'den tepki geldi. Sendika yetkilisi Bozdoğan, uygulamanın çocuk haklarına da aykırı olduğunu söyledi

Pandemiyle birlikte EBA üzerinden yapılan canlı dersler yaygınlaştı / Fotoğraf: AA

Son günlerde yapılan yeni bir düzenleme ile EBA'da akşam ve cumartesi günleri de ders yapılabilmesinin yolu açıldı.

Uygulamaya kimi öğretmen sendikalarından ve bazı öğrenci ailelerinden de eleştiri var.

Öğretmen sendikalarından Eğitim-Sen'den dün "EBA'da angarya ders görevi uygulamasının kaldırılması için MEB'e başvurduk" başlığıyla bir basın açıklaması yayınlandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kovid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim kapsamında, öğretmenlere okul müdürlükleri tarafından EBA ve diğer platformlardan hafta sonu ve akşam saat 18.00'den sonra ders görevi tanımlanmaktadır. Öğretmenlerin dinlenme hakkını ihlal eden ve insanca çalışma koşullarından uzaklaştıran bu uygulamanın kaldırılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurduk. Bu başvuruya olumsuz cevap verilmesi veya 60 gün içinde cevap verilmeyerek zımnen reddi halinde konuyu yargıya taşıyacağız.

özgürbozdoğan.jpg
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Eğitim Sen

 

"Zaman aralığı belli olmayan bir çalışma sistemi getiriliyor"

Konuyla ilgili bilgi almak üzere Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulundu.

Bozdoğan, EBA'da canlı ders yapılabilecek saatlerin sabah 08.30 ile akşam 20.20 aralığına kadar genişletildiğini ve günlere de cumartesinin eklendiğini hatırlatarak, eleştirilerini şu şekilde sıraladı:

Söz konusu uygulama ile öğretmenlere esnek ve zaman aralığı belirli olmayan bir çalışma sistemi getirilmektedir. Mesai saatlerinin ortadan kalkması ve hafta sonu çalışmanın önünün açılması emekçilerin yıllarca bu konuda verdikleri mücadelenin ve ödedikleri bedellerin de yok sayılması anlamına gelmektedir. Söz konusu adımla öğretmenler günün her saati ve pazar günü hariç her günü çalıştırılabilen, hakları olmayan bir kesime dönüştürülmektedir. Bu durumu kabul etmemizin mümkün olmadığı ve kabul etmeyeceğimizi bilinmesi gerekmektedir. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"MEB'in bu düzenlemesi aynı zaman da çocuk haklarına da aykırı"

MEB tarafından atılan bu adımın aynı zamanda çocuk haklarına aykırı olduğunu ve  çocuk hakkı ihlali anlamına geldiğini öne süren Bozdoğan, şunları kaydetti: 

Çocukların dinlenme, beslenme, oyun oynama ve kendine zaman ayırmak en doğal ve vazgeçilmez haklarıdır. Bu kararla çocukların gün boyu bilgisayar ekranı karşısında oturmasının önü açılmaktadır. Eğitim-Sen, öğretmenlerle birlikte çocuklarımızın haklarını da korumak için, söz konusu kararın mutlaka geri alınması gerektiğini düşünmektedir. Bu konuda MEB'e yaptığımız başvuru reddedilirse yargı yoluna gideceğimiz bilinmelidir.

muteber.jpg
Muteber Şengül, bir öğrenci velisi olarak uygulamayı yanlış buldu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Velilerden de eleştiriler var

Kararı değerlendirmesini istediğimiz öğrenci velisi Muteber Şengül, düzenlemeden memnun olmayan velilerden.

Şengül, şu eleştiride bulundu:

Ders konulan akşam saatleri pek çok aile gibi bizim de ailece birlikte zaman geçirmeye çalıştığımız süreler. Zaten günün kısıtlı saati birlikte olabiliyoruz. Birlikte oturup çocuğumuzla bir film izlemek isterken akşam da ders olması ister istemez tedirgin edebilir.  Ayrıca günün sonu. O saate herkeste yorgunluk oluşabilir. Buna öğrenciler ve öğretmenler de dahil. Çocukların çoğunun o saatte günün yorgunluğundan dolayı dinledikleri dersi de anlayacaklarını sanmıyorum. Dersi yeterince anlamadıktan sonra ders vermenin de bir anlamı yok. Önemli olan mevcut ders saatlerinin iyi değerlendirilmesi.

Konuyla ilgili bilgi almak için ulaştığımız Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden haberin yazım süresi içinde bir dönüş alamadığımızdan görüşlerine yer veremedik.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU