Karabağ ateşkesinde kriz: Aliyev "Barış gücünde Türkiye de olacak" dedi, Moskova'dan farklı açıklama geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Karabağ’a sadece Rus barış güçlerinin yerleştirileceğini açıkladı

İlham Aliyev, düzenlediği ulusa sesleniş konuşmasında Ermenistan'la varılan ateşkesin detaylarını açıkladı Fotoğraf: AA

Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya, Dağlık Karabağ'da bir aydan uzun süredir devam eden çatışmaları sona erdirmek için anlaşma imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ'da cephe hattı boyunca ve Karabağ ile Ermenistan arasınaki koridora Rus barış gücü askerlerinin konuşlandırılacağını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise barış gücünde Türkiye'nin de rol oynayacağını ifade etti. Aliyev, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ateşkes anlaşması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

"Türkiye rol oynayacak"

Aliyev açıklamasında "Anlaşmanın 5. maddesinde, tarafların ateşkese uyması denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla barış gücü merkezi oluşturulacağı yazılıyor. Bu merkezde Rus ve Türk askerleri faaliyet gösterecek. Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateşkese uyulma işinde rol alacaktır" dedi.

Moskova'dan açıklama: Sadece Rus askeri olacak

Aliyev'in Karabağ'a konuşlandırılacak Barış Gücü'nde Türkiye'nin de yer alacağını açıklamasının ardından Rusya'dan aksi yönde bir açıklama geldi.

zaharova.jpg
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, barış gücünde sadece Rus askerlerinn olacağını söyledi / Fotoğraf: Sputnik

 

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Eho Moskvı radyosuna açıklamasında, Karabağ’da sadece Rusya’nın barış güçlerinin görev yapacağını belirtti.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin Karabağ’daki çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin vardıkları anlaşmaya istinaden Zaharova, “Anlaşmanın metni yayınlanınca kimsenin şüphesi kalmayacak, ancak ben yine de Rusya Devlet Başkanı’nın sözlerini bir defa daha hazırlatmak isterim, burada Rusya’nın barış güçlerinden bahsediyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Sözcüsü, ‘sadece mi Rus güçlerinin yerleştirileceği’ sorusu karşısındaysa, “Bu cümle bir defa daha nasıl tekrarlanır bilmiyorum: Karabağ’daki temas hattı boyunca Rusya’nın barış güçleri konuşlandırılacaktır” yanıtını verdi.

Kremlin: Dağlık Karabağ'a Türk barış gücünün konuşlandırılması konusunda bir anlaşma bulunmuyor

Dışişleri Sözcüsü Zaharova'nın ardından bir açıklama da Kremlin'den geldi.

Kremlin, Dağlık Karabağ'a Türk barış gücünün konuşlandırılması konusunda bir anlaşma bulunmadığını açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Dağlık Karabağ dışında kurulacak olan ateşkes gözlem merkezinin ayrı bir anlaşmanın konusu olduğunu söyledi.

Dağlık Karabağ'da tüm askeri faaliyetler sona erdi

Öte yandan Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Shushan Stepanyan Dağlık Karabağ'daki tüm askeri faaliyetlerin sona erdiğini açıkladı.

Stepanyan sabahın erken saatlerinden beri çatışma bölgesindeki durumun sakin olduğunu açıkladı.

Çavuşoğlu: Ateşkesin nasıl denetleneceği konusunda görüşmelerimiz devam ediyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında varılan anlaşmadan sonra ateşkesin nasıl denetleneceği gözetleneceği konusunda Ankara'nın yürüttüğü görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

cavusoglu.jpg
Çavuşoğlu açıklamayı Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptı / Fotoğraf: AA

 

Çavuşoğlu Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev ile ortak basın toplantısında üçlü anlaşma hakkındaki soruya şu cevabı verdi:

"Son günlerde bu girişimler olduğu zaman sürekli zaten temas halindeydik, gerek Azerbaycan ile gerekse Rusya'yla hep temas halindeydik, görüşmelerimizi sürdürdük. Dün gece ateşkes imzalandı üç ülke arasında. Şimdi bunun nasıl gözetleneceği, denetleneceği konusu var, bu konularda da görüşmelerimiz devam ediyor"

Üçlü anlaşma kapsamında Rusya Dağlık Karabağ'da cephe hattı boyunca ve Karabağ ile Ermenistan arasındaki koridora barış gücü askerlerini konuşlandıracak.

Erdoğan ve Aliyev görüştü

Öte yandan Sputnik Azerbaycan'da yer alan habere göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dağlık Karabağ'da ateşkesin izlenmesi için Rusya ve Türkiye'nin ortak gözlem merkezi kurmasını görüştü.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU