Duhok saldırısından sonra KDP-PKK gerginliği devam ediyor

IKBY hükümeti, yaptığı açıklamada saldırılar için "IKBY halkının ve topraklarının can ve güvenliğini hedef alan tehlikeli ve haksız bir örnek" nitelemesini kulland

Kuzey Irak'taki Kandil Dağı’nda bulun iki PKK'lı / Fotoğraf: AFP

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti, PKK'nın Duhok kentinde Peşmerge güçlerine art arda düzenlediği saldırıları kınayarak, bu saldırıları tüm kırmızı çizgilerin aşılması olarak niteledi ve misilleme sinyali verdi. PKK ise IKBY hükümetine, gerilimi kontrol altına alma ve iki tarafa da hizmet etmeyen iç savaşı önleme çağrısında bulundu. PKK dün ve önceki gün Duhok'a bağlı Çamanke nahiyesinde ve bağlı köylerde konuşlu Peşmerge güçlerine 3 farklı saldırı gerçekleştirdi. PKK saldırıları sonucu Peşmerge güçlerinden 1 kişi ölürken, 8 kişi de yaralandı.

IKBY hükümeti, yaptığı açıklamada saldırılar için “IKBY halkının ve topraklarının can ve güvenliğini hedef alan tehlikeli ve haksız bir örnek” nitelemesini kullandı. PKK unsurlarının bu yaptıklarıyla tüm kırmızı çizgileri aştıkları vurgulanan açıklamada, “IKBY toprağı ve halkının güvenliğinden Peşmerge güçleri sorumludur. Dolayısıyla, bu türden her türlü saldırı tüm IKBY halkına yapılmış sayılır” denildi.

PKK'nın bu saldırıları, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani'nin pazartesi günkü açıklamasında, IKBY sınırındaki bölgede PKK'lılar ve Türkiye arasında yaşanan çatışmalardan dolayı durumun daha da kötüleşmesine karşı yaptığı uyarının ardından gerçekleşti. Barzani ayrıca KDP'nin ‘Kürtlerin kendi aralarında savaşmasını' uygun görmediğini belirterek, çatışmadan kaçınmak ve durumun normale dönmesi için PKK'ya söz konusu bölgelerdeki işgaline son verme çağrısı yaptı.

PKK ise perşembe günü IKBY'ye gerilimi kontrol altına alma çağrısında bulundu. PKK'ya bağlı KCK Dış İlişkiler Sorumlusu Zagros Hiwa, yaptığı basın açıklamasında, “Savaş kimseye fayda sağlamaz. Çamanke'de yaşananlar, çatışma tehdidini savuşturmak ve Peşmerge güçlerinin oradaki kamplarımıza doğru ilerlemesini engellemeyi amaçlıyor” dedi.

Irak hükümeti de saldırıları kınayarak, bunu ülke egemenliğinin ihlali olarak niteledi. Irak Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, “Irak hükümeti, Irak topraklarında gerçekleşen saldırıyı şiddetle reddediyor ve ülke egemenliği ve güvenliğinin ihlali sayılan bu saldırılara son vermek için önlemler alacak” ifadeleri kullanıldı.

KDP yöneticilerinden İsmet Receb, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, “PKK unsurları çatışmaları Türkiye'den Irak Kürdistanı'na taşıdı. Bunu yaparak, vatandaşların korkmasına, köylerinde ve tarlalarında çalışamaz hale gelmesine sebep oldular. IKBY düşmanlarının dayattığı bölgesel gündemler kapsamında (PKK'nın) yaptıkları bu davranışlar, IKBY hükümetine ve Peşmerge güçlerine olan düşmanlıklarını açıkça gösteriyor” dedi.

Receb, IKBY ve Bağdat hükümetlerinin Sincar'da durumun normalleşmesi için imzaladığı anlaşma ile bu saldırılar arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusuna, “PKK'nın Sincar'daki varlığı yasadışı. Bu nedenle Sincar'daki durumun normalleşmesiyle ilgili diyaloğun bir parçası olmayı talep etme hakları yok. Sincar'ın Kürt ve Irak bölgesi olması hasebiyle, burada durumun normalleşmesi sadece IKBY ve Bağdat arasındaki anlaşma ile olur” diye yanıt verdi.

PKK, 28 Ekim'de IKBY'ye ait petrol boru hattına saldırı düzenlediğini ilan etmişti. Saldırı, IKBY'nin petrol ihracatını sekteye uğratmıştı. IKBY hükümeti saldırıyı kınayarak, bunu ‘terör saldırısı' olarak nitelemişti.

PKK, Türkiye sınırındaki dağlık bölgeleri kullanıyor ve 1984'ten bu yana Türkiye'ye karşı silahlı çatışma yürütüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU