Libya, 'ateşkesi' desteklemek için BMGK kararını bekliyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric ise ateşkesi destekleyen bir karar çıkarılmasının Libya'da barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını öne sürdü

Türk subaylar, Libya’nın batı kampındaki UMH unsurlarını eğitiyor / Fotoğraf: UMH

Libya'da Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ile Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri arasında kalıcı bir ateşkesin uygulanması prosedürlerinin başladığı bir zamanda, bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de (BMGK) bir kararı çıkarmasını bekliyor. Diğer yandan, Türkiye ise Serrac hükümeti ile askeri ilişkilerini yeniden teyit ediyor. Gözlemciler, bunu eğitim programları dahil olmak üzere askeri işbirliğinin sona ermesini öngören Cenevre Anlaşması'na yönelik en son meydan okuma olarak görüyor

UMH ve ona bağlı güçler tarafından başlatılan Öfke Volkanı Operasyonu yeniden başladı. Türk Savunma Bakanlığı, Türk subaylarının iki taraf arasındaki karşılıklı askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması çerçevesinde UMH güçlerini Libya topraklarında eğitmeye devam edeceğini doğrulayan fotoğraflar yayınladı.

Fotoğraflarda, Türk askerlerinin batı bölgesindeki kamplarından birinde UMH unsurlarını eğittiği görülüyor. Bununla birlikte, Hava trafiği kontrolünde uzman siteler, iki askeri kargo uçağının Türkiye'den Misrata şehrindeki Hava Harp Okulu'na ve Vatiyye'deki Ukbe bin Nafi Hava Üssü'ne geldiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UMH'ye bağlı Sirte-Cufra Operasyon Odası Sözcüsü Tuğgeneral el-Hadi Dera, dün yaptığı basın açıklamasında, LUO'ya bağlı 9. Tugay unsurlarının Sirte'deki Ouagadougou konferans salonlarını tahrip ederek buralardan çıktığını bildirdi. Aynı zamanda şehirdeki bir grup Rus Wagner paralı askerin varlığına da işaret etti.

Anayasa taslağı oluşturma yönündeki kurucu heyet, ülkedeki bölünmüşlük durumunu anayasal yola saygı göstererek sona erdirme girişimini memnuniyetle karşıladığı Tunus diyaloğuna katılım talebinde bulundu. Heyet tarafından dün yapılan açıklamada, mevcut anayasa taslağının komisyon tarafından onaylanmasının ardından halkın kabul veya reddetme hakkına sahip olacağı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric ise ateşkesi destekleyen bir karar çıkarılmasının Libya'da barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını öne sürdü. Dün New York'ta düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Dujarric, "BMGK'nın tek ağızdan çıkan hızlı sesi, hem Libyalı taraflara, hem de barış ve istikrarı sağlama çabalarına her zaman katkı sağlayacaktır" ifadelerinde bulundu

Libya Ortak Askeri (5+5) 10'lar Komitesi, Gadames şehrindeki son toplantısı sona erdiği sırada BM Güvenlik Konseyi'ne, ülkede kalıcı bir ateşkesin uygulamasıyla ilgili Cenevre Anlaşması'nda varılanları uygulamak için hızlıca bağlayıcı bir karar çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

Anadolu Ajansı'nın Fas Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliden aktardığına göre, Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Temsilciler Meclisi heyetleri arasındaki müzakerelerin üçüncü turunun Buznika şehrinde yapılması kararlaştırıldı.

Kayıp Şahısları İzleme Genel Komitesi Sözcüsü, Tarhuna şehrindeki bağlantı bölgesinde üç yeni mezar keşfedildiğini duyurdu. Böylece burada bulunan mezar sayısı beşe yükseldi. Diğer mezarlıklardaki çalışmalar devam ederken, ilk yerden dört ceset kalıntısının çıkarıldığını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU