40 inek karşılığında evlendirilmek istenen Güney Sudanlı kadını kardeşleri döverek öldürdü

“Kız çocuklarının ve kadınların evlenmeye zorlanması, Güney Sudan'daki kadın erkek eşitsizliğinin acımasız bir tezahürü. Burada kadınlar toplumun üyeleri olarak değil, birer eşya gibi görülüyor”

Güney Sudan'daki pek çok aile kızlarını başlık parası karşılığında zorla evlendiriyor. Buna 18 yaşın altındaki kadınlar da dahil / Fotoğraf: Bel Trew, The Independent 

Güney Sudan’da genç bir kadın, ailesine başlık parası olarak 40 inek teklif eden biriyle evlenmeyi reddettiği için kardeşleri tarafından dövülerek öldürüldü.

Yirol Enformasyon Bakanı Taban Abel Aguek, Eastern Lakes Eyaleti'nin Yirol kasabasında, 20 yaşındaki kadının ailesinin seçtiği kişiyle evlenmeyi reddettiği için kardeşleri tarafından "cezalandırıldığını" söyledi.

Abel, Radyo Tamazuj’a yaptığı açıklamada, ailesinin Nyaluk Magorok adlı kadını, 40 inek karşılığında bir adamla evlenmeye zorladığını söyledi.

Kızın ölümünden sorumlu tutulan adam ve kızın babası, ifade vermeleri için gözaltına alındı.

Bakan, “Evlenmeyi reddeden kızın öldürülmesini emreden kişi kızın babasıydı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cinayeti kınayan bakan bu tür evliliklerin bölgede bir problem teşkil etmeye devam ettiğini söyledi.

Bakan, “Bu, hükümetin derhal müdahale etmesi gereken barbarca bir eylem ve bu şekilde gerçekleşen 2. cinayet. Geçen yıl da hamile kalan bir kız, babası tarafından dövülerek öldürülmüştü” diye konuştu.

Güney Sudan'daki pek çok aile, kızlarını -18 yaşından küçükler de dahil- başlık parası karşılığında zorla evlendiriyor. 2018 Kasım’da 16-17 yaşlarındaki bir kız, Facebook'ta yapılan bir açık artırmanın ardından zorla evlendirilmişti.

UNICEF’in bir raporuna göre, Güney Sudanlı kadınların yüzde 52'si 18 yaşına gelmeden evlenmiş oluyor.

Güney Sudan anayasasının 15. maddesi, evlilik için uygun yaşta olan herkesin aile kurma hakkına sahip olduğunu söylüyor. 17. maddeyse kadınların evlilikte onay hakkını güvence altına alıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Doğu Afrika Bölge Direktörü Joan Nyanyuki, birini evliliğe zorlamanın; hukukun ve insan haklarının ihlali olduğunu belirtti.

Nyanyuki sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birini evliliğe zorlamak ve öldürmek, sadece yasadışı değil aynı zamanda çok acımasızca. Hükümeti, sorumlu kişileri derhal yargılamaya çağırıyoruz. Kız çocuklarının ve kadınların evlenmeye zorlanması, Güney Sudan'daki kadın erkek eşitsizliğinin acımasız bir tezahürü. Burada kadınlar toplumun üyeleri olarak değil birer eşya gibi görülüyor.”

Uluslararası Af Örgütü, Güney Sudan hükümetini çocuk yaşta evliliği ve insanların evlenmeye zorlanmasını engellemeye yönelik önemli adımlar atmaya çağırdı.
 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU