Hava fotoğrafçılığı dalında 2020'nin dikkat çeken finalisti: "UFO bulutu"

Sıradışı doğa olayı, rüzgarın dağlarla buluştuğu noktalarda gerçekleşen bir hadise olarak tanımlanıyor

(Francisco Javier Negroni Rodriguez)

Arjantin'in güneyindeki El Chaltén dağının tepesinde beliren gizemli "beyaz daire" görenleri hayrete düşürüyor.

Dikkat çeken bu manzara, Kraliyet Meteoroloji Derneği'nin (RMS) düzenlediği yarışmada, fotoğrafçı Francisco Javier Negroni Rodriguez'in, 2020 En İyi Hava Fotoğrafçısı dalında 7 bin 700'den fazla adaydan 26 finalist arasına girmesini sağladı.

Rodriguez, RMS'ye yaptığı açıklamada, "Bu fotoğrafı çekmeden bir saat önce güzel kaya oluşumunu çevreleyen patikalarda yürüyordum ... (ama) o gün hava çok bulutluydu. Görünüşe bakılırsa bu macerada şans benden yana değildi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak sonrasında hiç ummadığı bir manzaraya şahitlik eden fotoğrafçı, "Sadece bir an için bulutlar El Chaltén'i görmeme izin verdi. Şaşırtıcı bir şekilde, daha önce hiç görmediğim, güzel ve mükemmel bir figüre sahip, muhteşem ve parlak bir merceksi (lentiküler) bulut ortaya çıktı" diye ekledi.

Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre bu tür bir bulut, bir dağın, gökdelenin veya diğer yüksek setlerin kenarına kuvvetli rüzgar estiğinde oluşuyor.

Space.com'un haberine göre, bu karede görüldüğü üzere dağ, rüzgarın yönünü değiştirerek tepesinde yükselen bir dalgaya zorluyor ve dalganın yukarı doğru hareket eden kısımlarında hava bulutlara dönüşene kadar yoğunlaşıyor. Hava, dalganın aşağı doğru hareket eden tarafında tekrar alçaldığında bulut buharlaşıyor ve netice olarak, içinde sürekli yükselen ve alçalan rüzgar tarafından bir daire şeklinde yontulan ürkütücü, sabit bir bulut görüntüsü ortaya çıkıyor.
 

Independent Türkçe, Space.com

DAHA FAZLA HABER OKU