Kaybolan Hong Konglu eylemci Wong Nine, aylardır Çin anakarasında tutulduğunu söyledi

Wong Nine "O gözaltı merkezinde öleceğimden korkuyordum" dedi

Önceki ağustos ayında Çin anakarasındaki sınır şehri Shenzhen'de gözaltına alındığını yeni açıklayan 64 yaşındaki kadın, iddialara göre burada psikolojik istismara maruz kaldı ve aktivizmini yazılı olarak reddetmeye zorlandı (AFP)

"Wong Nine" lakabı takılan meşhur Hong Konglu protestocu, geçen yıl ağustos ayı civarında kaybolmasının ardından 14 ay sonra ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı.

İnsan hakları örgütleri, demokrasi gösterilerinde Britanya bayrağı sallarken sıklıkla görülen Alexandra Wong'un nerede olduğunu sorgulayarak kaygılarını dile getirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

64 yaşındaki eylemci, önceki ağustos ayında Çin anakarasındaki sınır şehri Shenzhen'de gözaltına alındığını yeni açıkladı. İddialara göre, burada psikolojik istismara maruz kaldı ve aktivizmini yazılı olarak reddetmeye zorlandı.

Cumartesi günü Hong Kong'da duygu yüklü bir basın toplantısı düzenleyen Wong, başta Shenzhen'deki yetkililerce 45 gün boyunca neyle suçlandığı bildirilmeden gözaltında tutulduğunu anlattı.

"O gözaltı merkezinde öleceğimden korkuyordum" dedi.

Wong, 45 günlük sürenin sonlarına geldiğinde kendisinden artık protestoda bulunmayacağını veya basına konuşmayacağını ve işkence görmediğini kameraya söylemesinin istendiğini aktardı. Ayrıca anakarada zaman geçirirken Şanşi eyaletindeki bir "vatansever tura" gönderildiğini sözlerine ekledi.

Gösterici şu ifadeleri de kullandı:

Mücadele etmekten vazgeçmeyeceğim. Sonuçta fedakarlık yapılacak, aksi takdirde (...) bu otoriter sistem değiştirilmez.

Kefaletle serbest bırakılan Wong, bir yıl boyunca Hong Kong'a gitmekten alıkonulunca, geçen ay yasağın süresinin sona ermesiyle geri dönebildi. 

Protestocu, anakaradaki makamların ağustosta gözaltına aldığı 12 Hong Konglu eylemcinin serbest bırakılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Protesto gösterileri sırasında kıyafetlerine ve çantalarına Birleşik Krallık bayrakları takan Wong, milyonların caddeleri doldurduğu protestoların ön saflarında düzenli olarak görülebiliyordu. Gözlüklü eylemci zaman zaman polis ve göstericiler arasındaki endişe verici açmazlara da dahil oluyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU