Sarıkaya: 64 bin mahkum cezaevine geri dönmeyecek

“Yarı açık cezaevinden ‘izinli’ olarak gönderilen mahkumların böyle bir süreçte ceza infaz kurumlarına tekrar getirilmelerinin olanağı yok”

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Muharrem Sarıakya, yeni tip koronavirüs (Kovd-19) salgını dolayısıyla açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin tekrar cezaevine dönmeyeceğini yazdı.

Sarıkaya bugünkü köşe yazısında konu hakkında şunları aktardı:

İnfaz Kanunu düzenlemesi Covid-19 salgınının yaygın olduğu bir döneme denk düştü. Durum böyle olunca da 15 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye bu durum da göz önünde tutularak bir madde konuldu. Açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin 2 ay süreyle; 31 Mayıs gününe kadar izinli sayılmasına karar verildi.

Bu noktada da kalınmadı, salgının devam etmesi halinde bu sürenin, Sağlık Bakanlığı’nın önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından 2 ayı geçmemek üzere 3 kez uzatılabileceğine de karar verildi. Bu kapsamda Bakanlık'ın ilk uzatması 30 Temmuz’da bitti, ikinci uzatma 30 Eylül sonunda tamamlandı. Adalet Bakanlığı'nın bu kapsamda üçüncü uzatması da 30 Kasım’da doluyor… Bu düzenlemeden yararlanan mahkum sayısını o dönem Adalet Bakanlığı 64 bin 661 olarak açıklamıştı.

“Bir kez daha uzatma hakkı olmadığına göre Covid-19 iznine yollanan mahkumlar 30 Kasım’dan itibaren tekrar cezaevine mi çağrılacak?” diye soran Habertürk yazarı iktidardan aldığı cevabı paylaştı:

AK Parti Grup Başkanı Prof. Dr. Naci Bostancı’ya bu soruyu yöneltince, konu üzerinde çalıştıklarını belirtip ekledi:

“Bu kadar kişiyi tekrar toplayıp getirmek biraz zor…”

Bostancı bu kapsamda verilen izin sürelerinin yeni bir kanun düzenlemesiyle uzatılması gerektiğinin de altını çizdi. Kasım sonunda “uzatma hakkı çerçevesinde” bir yeni düzenlemenin TBMM’ye geleceğini bildirdi. Adalet Bakanlığı’nın yetkin ve etkin isimleri de bu konuda Meclis’e teknik destek vermek için hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. Koronavirüs salgınının kış nedeniyle griple de karışarak artarak devam edeceği konusundaki kanı yüksek. Dolayısıyla yarı açık cezaevinden “izinli” olarak gönderilen mahkumların böyle bir süreçte ceza infaz kurumlarına tekrar getirilmelerinin de olanağı yok.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU