BM ve ABD'den Bağdat-Erbil arasındaki Şengal anlaşmasına destek

Bağdat ve Erbil yönetimleri Şengal için anlaştı. Bölgede faaliyet yürüten silahlı grupların temizlenmesi ve sığınmacıların evlerine dönmesinin yolunu açan anlaşmaya BM ve ABD destek verdi

BM ve ABD'den Bağdat-Erbil arasındaki Şengal anlaşmasına destek / Fotoğraf: AFP

Dün Irak'ın başkenti Bağdat'ta Başbakan Mustafa el-Kazimi liderliğinde Birleşmiş Milletler (BM), Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) ve Ezidi temsilcilerin de katıldığı, Şengal'in (Sincar) durumunun ele alındığı toplantıda anlaşma kararı çıktı.

Başbakanlık Sözcüsü Ahmed Mola Talal, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Başbakan el-Kazimi'nin himayesinde, Şengal'de hükümetin kontrolünü güçlendirmek ve dışarıdan gelen grupların gücünü kırmak için idari ve güvenlik açısından tarihi bir anlaşma yapıldı" dedi.

Açıklamada ayrıca Kazımi'nin "Topraklarımızın komşu Türkiye'ye veya komşu İran'a karşı silahlı gruplarca saldırı amaçlı kullanılmasına izin vermeyiz" şeklindeki ifadelerine de yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barzani: Bağdat ve Erbil, Şengal'de birlikte çalışmak üzere anlaştı

IKB Başbakanı Mesrur Barzani, hükümetin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Şengal'deki durumun normale dönmesinin, bölge halkının kendi kaderini tayin etmesinde önemli bir rolü olacağını vurguladı.

Barzani, "Taraflar, Şengal'de idari, güvenlik ve hizmetlerin sunulması konularının ortak yönetilmesi konusunda anlaştı. Bu anlaşma anayasanın 140'ıncı maddesinin uygulanmasının başlangıcıdır" dedi.

BM ve ABD'den anlaşmaya destek

BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert tarafından yapılan açıklamada, Erbil ile Bağdat hükümetlerinin Şengal konusunda anlaşmaya varması memnuniyetle karşılanırken, bunun doğru yöne doğru başlangıcın önemli adımı olduğu belirtildi.

Plasschaert, "Şengal büyük acılara ve korkunç katliamlara şahitlik etti. IŞİD, 2014 yılında Ezidilere karşı en acımasız suçları işledi. IŞİD'in askeri hezimete uğramasının ardından ortak iradenin olmaması, genel hizmetlerin sunulmaması ve güvenlik düzenlemeleriyle ilgili ihtilaflar sebebiyle sığınmacılar yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği de, anlaşmadan ötürü Bağdat ile Erbil hükümetlerini kutlarken, ABD'nin Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi halkının istikrarı için anlaşmayı desteklediği belirtti.

ITC Başkanı Salihi: Anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ise konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yapılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirterek, anlaşmanın Mahmur ilçesinde de uygulanmasını istedi.

IKB ve Ezidiler, bölgede yabancı güçlerin bulunmasından rahatsız

Şengal, Bağdat ile Erbil arasındaki statüsü tartışmalı bölgelerden biri olarak biliniyor. 

Peşmerge güçleri, Kasım 2015'de Sincar ilçe merkezi ve çevresini IŞİD'den geri almıştı. 

Ardından Irak merkezi hükümetine bağlı güçler, Ekim 2017'de Sincar'a konuşlanmış ve Peşmerge de çekilmek zorunda kalmıştı.

IKB ve Ezidiler, sık sık bölgedeki yabancı silahlı güçlerin varlığından duydukları rahatsızlığı ifade ederek, güçlerin bölgeden çıkmasını talep ediyordu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU