Pussy Riot'tan Putin'e LGBT+ bayraklı doğum günü hediyesi

"Çılgınca komik ama verdiği mesaj ciddi. Aşkı yasaklayarak kazanamazsınız"

Rusya lideri Putin'in doğum gününde birçok hükümet binasında LGBT+ bayrakları dalgalandı (Pussy Riot/Facebook)

Üst düzey Rus yetkililer, çarşamba günü yani Vladimir Putin'in doğum gününde iş yerlerine gittiklerinde beklenmedik şekilde LGBT+ bayraklarının görüntüsüyle karşılaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivist sanat kolektifi Pussy Riot sayesinde kök salan onur sembolleri, sabah 10'dan kısa bir süre sonra Rusya'nın güvenlik kurumunun genel merkezinde, başkanlık dairesinde, Yüksek Mahkeme'de, Kültür Bakanlığı'nda ve merkezi polis karakolunda belirdi.

Olayın sorumluluğunu sosyal medya üzerinden üstlenen Pussy Riot, gökkuşağı bayraklarının devlet başkanı için doğum günü hediyesi olduğunu söyledi. Grup, bayrakların Rusya'daki "sevgi ve özgürlük eksikliğinin" sembolü olarak hediye edildiğini de ekledi.

Doğum günü taleplerinde grup, Bay Putin'e Çeçenistan'da eşcinsellerin öldürülmesi ve kaçırılmasıyla ilgili soruşturma başlatma, eşcinsel evlilikleri yasallaştırma ve ayrımcı yasaları kaldırma çağrısı yaptı. Ayrıca, Vladimir Putin'in doğum günü olan 7 Ekim'in Rus takvimine "LGBT+ görünürlük günü" olarak geçmesini şart koştular.

Pussy Riot'tan Maria Alyokina, The Independent'a grubun bakım işçilerinin kıyafetini giyip doğum günü dekorasyonlarından sorumlu olduklarını söyleyerek üst düzey güvenliği nasıl atlatabildiğini anlattı.

Bu çılgınca komik ama mesaj ciddi. Aşkı yasaklayarak kazanamazsınız. Eğer aşıklar el ele yürürken onların ellerine vuran kişiyseniz çoktan kaybetmişsinizdir.

Devlete bağlı medyadan yerel bir gazetecinin teyit edilmemiş haberine göre, daha sonra polise "hükümet binalarına bayrak asılmasını engellemeleri" yönünde yeni emirler verildi.
 


Vladimir Putin'in 20 yıllık hükümdarlığı, resmi homofobinin ve LGBT+ bireylere yönelik şiddetin artışıyla ilişkilendiriliyor.

2013'te "eşcinsellik propagandası" üzerine, Britanya'nın uzun zaman önce terk ettiği 28. Madde'ye denk ve epey alay konusu olan bir yasa çıkarılmıştı. O zamandan bu yana eşcinsel karşıtı yasalar birbirini takip ediyor. Bunların arasında "aile değerlerini" teşvik etmek ve eşcinsel evlilikleri yasaklamak için bu yıl anayasanın yeniden yazılması da var. Geçen hafta Rusya Soruşturma Komitesi'nden isimsiz kaynaklar, taşıyıcı anne aracılığıyla çocuk sahibi olan eşcinsel çiftlere karşı yeni bir savaş açılacağını ima etti.

Ayrıca yetkililer, çoğunluğu Müslüman olan Çeçenistan Cumhuriyeti'nde yüzlerce eşcinsel erkeğin ortadan kaybolmasına, öldürülmesine ve işkenceye maruz kalmasına dair hâlâ bir soruşturma başlatmadı.

Aynı zamanda, resmi homofobideki yükselişe LGBT+ bireylerin kentteki bazı seçmenler ve özellikle de gençler arasında giderek daha fazla kabul görmesi eşlik ediyor.

Alyokina çarşamba günkü eylem fikrinin, St. Petersburg'da bir grup öğrencinin okullarının çatısına onur bayrakları asmasını izledikten sonra akıllarına geldiğini söyledi.

"Okul müdürü bunun sabotaj eylemi olduğunu söyledi" dedi.

Kolektifimizin üyelerinden Aleksandır Sofiyev, onlara sabotajın gerçekten ne anlama geldiğini gösterme zamanının geldiğini belirtti.

Bazen punk grubu olarak da tanımlanan dağınık durumdaki aktivist kolektifi Pussy Riot, 2012'de Rusya'nın ana Ortodoks katedralinde Putin karşıtı bir "punk ibadeti" gerçekleştirdikten sonra dikkatleri üzerine çekmişti.

Alyokina, eylemleri sebebiyle neredeyse iki yılını yüksek güvenlikli bir hapishanede geçiren iki üyeden biri olmuştu.

 


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU