Rus uzman: İran, Rusya'dan 5 milyar dolarlık silah satın alabilir

Bohov, "İran'a yönelik uzun süreli silah ambargosu, Tahran'ın silahlarının çoğunu modernize etmekle ilgilenmesine neden oldu" değerlendirmesinde bulundu

Fotoğraf: Reuters

Rus yazar Mihail Sergev, Moskova merkezli Nezavisimaya gazetesinde yayınlanan makalesinde, Moskova'nın ABD'nin yaptırım tehditlerine rağmen Tahran'a silah satışı konusunda istekli olduğunu yazdı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a yöenlik silah ambargosunun iki hafta içinde sona ereceğini hatırlatan Sergev, "ABD Tahran'a silah satışını engellemeyi planlasa da potansiyel tedarikçilere yaptırım uyguladığını açıkladı" dedi.

ABD medyası, İran'ın ilgisini çekebilecek uzun menzilli Rus silahların listesinden bahsediyor. 

Temmuz ayında Rusya ve İran devlet başkanları Vladimir Putin ve Hasan Ruhani, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde, BM'nin Tahran'a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasının ardından işbirliği olasılığını konuştu.

Bu bağlamda, Rusya Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi Direktörü Ruslan Bohov, şunları söyledi:

"İran'a yönelik uzun süreli silah ambargosu, Tahran'ın silahlarının çoğunu modernize etmekle ilgilenmesine neden oldu. Ancak İran'ın mali yetenekleri sınırlı ve bu nedenle gelecekteki satın almalar için öncelikleri dikkatlice seçmesi gerekiyor. Askeri havacılık, hava savunma ve askeri nakliye havacılığı bir öncelik olabilir"

"Çin Rusya'ya rakip olabilir"

İran'da önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin İran'ın iç ekonomik sorunlarının unutulmasına izin vermeyeceğini söyleyen Bohov, Çin'in Rus silahlarına açık bir rakip olacağı yorumunda bulundu. Bununla birlikte, daha az güvenilik olan Çin uçak motorlarının İran pazarında Rus teknolojisinin öne çıkmasını sağladığını belirtti.

Bohov, "Rus hava savunma sistemleri de rekabetçi görünüyor. Bu arada Çin, Tahran'ın askeri nakliye uçakları veya insansız hava araçlarına olan ilgisini de canlandırabilir" ifadelerini kullandı.

"5 milyar dolarlık silah satışı olabilir"

Tahran'a silah satma eğiliminde olan Rusya'nın bu satışa itiraz edebilecek İsrail'in konumunu da hesaba katması gerekeceğini sözlerine ekleyen Rus analist, aynı zamanda İran'ın modern silah üretiminde kaydettiği büyük ilerlemeye de dikkat çekti.

Bohov, "Tahminlerime göre, Rusya önümüzdeki beş yıl içinde İran'a 5 milyar dolarlık silah ve askeri teçhizat ihracatına güvenebilir. Hatta tedarik hacmi bundan daha büyük olabilir" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU