Çavuşoğlu: NATO, Ermenistan'a Azerbaycan topraklarından çekilmesi çağrısında bulunmalı

Ermenistan’ın sivillere saldırarak savaş suçu işlediğini söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO’nun Ermenistan’a Azerbaycan topraklarından çekilmesi için çağrıda bulunmasını istedi

Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdi,

 Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Stoltenberg ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin NATO'nun "ortak güvenliğine" büyük katkılarda bulunduğunu dile getiren Stoltenberg, "Türkiye müttefiklerle, ortaklarla salgın sürecinde Kovid-19'a karşı mücadelemize çok önemli destek sağlayarak katkıda bulunmuştur" diye konuştu. 

Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna da en büyük katkı sağlayan ülkelerden biri olduğunu belirten Stoltenberg, şunları söyledi:  

Burada da barış için gereken koşulların sağlanması hedefleniyor. Aynı şekilde Kosova ve Irak'taki misyonlarımıza da büyük katkıda bulunuyorsunuz ve terörle mücadelede çok büyük bir rol oynuyorsunuz. Türkiye değer verdiğimiz bir müttefiktir ve NATO'ya çok farklı şekillerde katkıda bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ise Stoltenberg görüşmesinde Doğu Akdeniz, Libya, Suriye konuları ve Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarına düzenlediği saldırıların konuşulduğunu aktardı.

 

20201005_2_44678032_58648743.jpg
Fotoğraf: AA

 

“Fransa açıkça Ermenistan’a destek veriyor”

Basın toplantısı sonunda Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarına yönelik saldırılarına ilişkin soruya cevap veren Çavuşoğlu, hukukun ve ahlakın gereği olarak herkesin Azerbaycan'a destek vermesi gerektiğini söyledi. 

Konunun çözümüyle ilgili uluslararası örgütlerin de objektif olması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Uluslararası örgütler ya çok dengeli olmaya çalışıyor ya da Ermenistan'ı destekleyici açıklamalarda bulunuyor. Örneğin Minsk Üçlüsü'nden Fransa açıkça Ermenistan'a destek veriyor. Bu sorunu çözmek için kurulmuş Minsk Üçlüsü daha aktif olmalı, sorunu çözmek için de somut adımlar atmalı" değerlendirmesi yaptı. 

“Çekinmeden destek veririz”

Azerbaycan'ın kendi topraklarında bir mücadele verdiğini de aktaran Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Herkesin haklının yanında olması gerekiyor. Güçlünün değil haklının yanında olması lazım. Bizim bu konuda tutumumuzu açık bir şekilde ifade ediyoruz. Daha önce de söylediğim gibi Azerbaycan'ın şu anda Türkiye'den herhangi bir destek talebi yok, ama olursa da çekinmeden vereceğimizi başta cumhurbaşkanımız olmak üzere hepimiz söyledik

Ermenistan doğrudan sivilleri hedef alarak savaş suçu işlediğini söyleyen Çavuşoğlu, başta NATO olmak üzere herkesin, Ermenistan'a Azerbaycan topraklarından çekilmesi çağrısında bulunması gerektiğini ifade etti

 

20201005_2_44678032_58648745.jpg
Fotoğraf: AA

 

“Yunanistan’ın toplantılara katılması memnuniyet verici”

Basın toplantısında ise. Türkiye’nin diğer müttefiklerle olan ikili meselelerini NATO gündemine getirmemeye çalıştığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Fakat bazı müttefiklerin sürekli Türkiye'yle olsun, başka ülkelerle olsun meselelerini NATO'nun gündemine getirdiğini görüyoruz" dedi. 

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de attığı adımların kendisinin ve Kıbrıs Türklerinin çıkarlarını korumayı amaçladığını kaydeden Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Türk gemilerinin sismik araştırma yaptığı bölgelere askeri gemiler göndererek müttefikler arasında bir çatışma riskine neden olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Bir çatışma riski gören NATO ayrıştırıcı rolünü oynamak istedi. Biz başından beri bu inisiyatife olumlu baktık ve desteğimizi verdik. Tüm toplantılara katıldık ve Genel Sekreter ile sekreteryanın açıklamalarına destekleyici açıklamalar yaptık. Başlangıçta Yunanistan'ın olumsuz tutumları oldu ama şimdi Yunanistan'ın da bu toplantılara katıldığını görüyoruz. Bundan da memnuniyet duyuyoruz.

“Türkiye’nin istediği destek esirgendi”

İdlib'de Suriye ordusu ve destekçilerinin saldırılarına karşı NATO'dan istenen desteğin Türkiye'den esirgediğini belirten Çavuşoğlu, bu konuda Türkiye'ye Polonya'dan destek geldiğini hatırlattı.

Görüşmede konuşulan konulardan birisi olan Afganistan hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "NATO Genel Sekreteri ve biz müttefikler, Afganistan'dan aceleci bir şekilde çekilmenin doğru olmadığını düşünüyoruz” dedi.  Çavuşoğlu bu kararın, Afganistan'da  istikrar sağlandıktan sonra, Afganlar ve NATO müttefikleriyle yapılacak görüşmeler sonunda alınması gerektiğini belirtti.

 Irak'taki sorunların da çözülmesi için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO müttefiklerinden terörle mücadele konusunda somut destek beklediğini söyledi. 

“Terör listemizde olan örgütlerle angajmana girilmesi kabul edilemez”

Bazı NATO müttefiklerinin uluslar arası hukuku çiğneyerek PKK/YPG'ye destek verdiğini ifade eden Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

Terörle mücadelemizde NATO müttefiklerinden daha somut destek bekliyoruz. Destek veremiyorlarsa da terör örgütlerine destek vermesinler. Bugün maalesef bazı müttefiklerimiz PKK/YPG terör örgütüne açıkça destek veriyor. Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Terör listemizde olan örgütlerle bazı müttefiklerin angajmana girmesi kabul edilemez.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu siteminin üye ülkelere iletilmesi için Stoltenberg'e iletildiğini de vurguladı. 

“S-400 almak zorunda kaldık”

NATO müttefiklerinin savunma sanayisi ihtiyaçlarıyla ilgili konuları kendi içinde halletmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Biz müttefiklerimizden Patriot ya da başka bir hava savunma sistemini alamadığımız için S-400 almak durumunda kaldık ve bunun NATO içinde de yarattığı hassasiyeti görüyorsunuz" diye konuştu.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU