Yatta gizli ameliyat, kirazla sütten ölüm ve daha fazlası: ABD başkanlarının ölümcül hastalık tarihi

George Washington'ın grip olması nedeniyle New York'ta sıradışı önlemler alındı. Woodrow Wilson savaş sonrası müzakereleri sırasında İspanyol gribine yakalandı. Grover Cleveland bir arkadaşının yatında gizlice ameliyat edildi

Donald Trump, Woodrow Wilson, George Washington ve Grover Cleveland (AP)

ABD günlerdir Başkan Donald Trump'ın kasım ayında yapılacak seçimlere birkaç hafta yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanmasını konuşuyor.

Ülke tarihiyse 45. başkan Trump'ın Beyaz Saray'dayken ölümcül bir hastalıkla karşılaşmış tek lider olmadığını gösteriyor.

George Washington'dan George W. Bush'a birçok eski ABD başkanı ağır hastalıklar geçirdi, bazıları ölümden döndü.

ABD Anayasası'nın 25. değişiklik maddesi, başkanın görevini yapamayacak duruma gelmesi halinde yetkiyi yardımcısına devretmesini öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski başkanlardan George W. Bush 2002 ve 2007 yıllarında bu maddeye başvurdu, rutin kolonoskopi işlemleri için sakinleştirici verildiği sırada görevini saatlerce yardımcısı Dick Cheney'ye devretti.

Söz konusu madde anayasaya 1967'de girmiş olsa da Ronald Reagan ise 1985'te kalın bağırsaklarından kanserli bir polipin çıkarılması esnasında dümeni o dönem yardımcılığını yapan George H. W. Bush'a devrettiğinde bu maddeyi resmi olarak uyguladığını kabul etmedi.

Reagan bu zaman aralığının bahsi geçen maddeyi uygulamak için "çok kısa ve geçici bir süre" olduğunda ısrar etti.

Cleveland'e yatta gizli ameliyat

Başkan Grover Cleveland 1893'te halkın dikkatini çekmemek için denizde bir arkadaşının yatında gizlice ameliyat edildi.

Ülkenin ekonomik bunalımın eşiğine geldiği sırada Cleveland'in halkı paniğe sürüklememek için kanser olduğu bilgisini sır gibi sakladığı ve bunda da epey başarılı olduğu belirtildi.

Anlatılanlara bakıldığında Cleveland'in 5 dişini ve alt çene kemiğinin bir kısmını saran tümör New York açıklarında bir yerde çıkarıldı, daha sonra bu bölgeye estetik görünmesi için kauçuk protez takıldı.

Wilson, Fransa'da İspanyol gribine yakalandı

Trump küresel bir pandemiden etkilenen ya da hastalığa dair tehlikeleri küçümseyen ilk ABD başkanı değil. Woodrow Wilson, I. Dünya Savaşı'nın sonunun müzakere edildiği Paris barış görüşmeleri için Nisan 1919'da gittiği Fransa'da İspanyol gribine yakalandı.

Wilson'ın sağlık durumunun vahametine rağmen Washington yönetimi öfkeli bir şekilde hastalıkla ilgili gelişmeleri kamuoyundan uzak tutmaya çalıştı.

Diğer taraftan Wilson İspanyol gribine yakalanması sonrası Ekim 1919'da neredeyse ölümcül bir felç geçirdi ve eşi Edith yönetimin geri kalan 17 ayında "gizli" karar verici olarak görev yaptı.

Washington ölüm döşeğinden kalktı

George Washington 1790'da ağır bir gribe yakalandı. Genç ülkenin kaderinin başkanın sağlığına bağlı görüldüğü kritik bir dönemdi: "Başkan ölürse ülke de ölür" fikri hakimdi.

Ülkenin ilk başkanının nekahet dönemini sakince geçirebilmesi için o dönem New York'un geçici başkentinde yer alan başkanlık konutunun dışındaki cadde kapatıldı ve gürültüyü bastırmak için etrafı saman balyalarıyla kaplandı.

Biyografi yazarı Ron Chernow "Washington, A Life" isimli kitabında o günleri anlatırken, "Etrafı hıçkırıklarla sarılmış Washington, can çekişme hırıltısı olarak yorumlanan tuhaf sesler çıkarıyordu" diye yazdı. Başkan Washington sonunda ölümden döndü.
 


Suikast sonucu ölen başkanlar

Ölümcül hastalıklar dışında saldırılar da başkanlık tarihinde karanlık izler bıraktı.

Ülkenin 16. başkanı Abraham Lincoln başından vurulması sonrası ertesi sabah hayatını kaybetti.

Lincoln görevi başındayken açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 4 Amerikan başkanından biriydi.

James A. Garfield 1881'de bir vatandaş tarafından vurulduktan iki ay sonra enfeksiyon nedeniyle öldü.

William McKinley 1901'de anarşist Leon Czolgosz tarafından öldürüldü.

Dünyanın yakından bildiği bir diğer saldırıda John F. Kennedy 1963'te Dallas'ta suikasta kurban gitti.

Bunların dışında Reagan 1981'de Washington dışında suikast girişimi sonucu ciddi şekilde yaralandı.

Taylor'ın ölüm sebebi süt mü?

Söylentilere göre 1850'de katıldığı bir törende buzlu süt tüketip çok miktarda kiraz yiyen başkan Zachary Taylor hastalandı ve birkaç gün içinde hayatını kaybetti. O dönem ölüm sebebini süt olarak görenler olsa da tarihçiler bu meselenin hala belirsiz olduğunu söyledi.

William Henry Harrison, Warren G. Harding ve Franklin D. Roosevelt ise görevleri sırasında doğal nedenlerle ölen başkanlar olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan Dwight D. Eisenhower'ın geçirdiği ölümcül olmayan kalp krizi ve felçten, Roosevelt'in beyin kanamasına kadar birçok başkan tehlikeli bazı hastalıklarla karşı karşıya kaldı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU