ABD, Tunus ile 10 yıllık askeri anlaşma imzaladı

Washington, Tunus'u 2015 yılından bu yana özellikle terörle mücadelede önemli bir müttefik olarak görüyor

Fotoğraf: AP

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Mağrip Turu kapsamında Cezayir ve Fas'ın ardından Tunus'a gitti.

Esper, burada Tunuslu yetkililerle 10 yıllık bir askeri işbirliği anlaşması imzaladı. 

Burada yaptığı konuşmada Esper, ülkesinin Libya'daki krizle başa çıkmada Tunus ile yakınlaşmanın önemine vurgu yaptı.

ABD, uzun yıllardır Tunus'un terörle mücadelesinde eğitim ve teşhizat konusunda destek sağlıyordu. Özellikle Libya'daki iç savaş, sınıra ülkesi Tunus'un bu konuda yeni adımlar atmaya itti.

Esper, "Tunus'un liman ve sınırlarını korumaya yardımcı olmak için işbirliğini derinleştirmekten memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika'da ABD askerlerinin bulunduğu helikopterin düştüğü yerde kurulan mezarlıkta yaptığı konuşmada, işbirliğindeki amacın "tehdit oluşturan aşırılık yanlılarının" yanı sıra "stratejik rakiplerimiz Çin ve Rusya"nın "kötü" davranışlarıyla yüzleşmek olduğunu söyledi.

Washington, Tunus'u 2015 yılından bu yana NATO üyesi olmadan önemli bir müttefik olarak görüyor ve Libya'daki durum kötüleştiğinden beri Tunus'u destekliyor.

ABD askeri kuvvetleri düzenli olarak Tunus ordusu ile tatbikatlar düzenliyor. Pentagon, mart ayında Cerbe adasına yakın bir yerde tatbikata katılmıştı.

Africom'dan yapılan açıklamaya göre Pentagon, 2011 devriminden bu yana Tunus ordusuna yaklaşık 1 milyar dolar destek ayırdı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU