Kamu ve üniversite hastanelerinin ilaç ve tıbbi cihaz firmalarına borçları yapılandırılacak

Reuters’ta yer alan habere göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinin birikmiş ilaç ve tıbbi cihaz borçları yapılandırılacak. Borçların yüzde 6 ila 25 indirimle ödenmesi şartı, ilaç ve tıbbi cihaz sektörünü huzursuz ediyor

Fotoğraf: Unsplash.com/@ibrahimboran

Reuters’ın konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre ilaç ve tıbbi cihaz firmalarının, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinden birikmiş alacakları yapılandırılacak. 

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, bütün borçların yapılandırılmış olarak ödeneceğini, hastanelerin 29 Eylül itibariyle alacaklı şirketlerin başvurularını kabul etmeye başladığını söyledi. Ödemeler, iskonto seçeneğini kabul edip başvuran firmalara yapılacak.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, yapılandırılmış ödeme seçeneğini kabul eden tıbbi cihaz firmalarının alacakları yüzde 25 iskonto ile ödenecek.

İlaç firmalarına ise Sağlık Bakanlığı hastanelerinin borçları yüzde 6, üniversite hastanelerinin borçları ise yüzde 18 iskonto ile ödenecek.

ABD'den Türkiye'ye: Firmalarımızın borçlarını ödeyin, yoksa Türkiye pazarından çıkarız

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield da geçen hafta Türkiye'nin ABD’li ilaç firmalarına borçlarını ödemesini istemiş, aksi halde bu şirketlerin Türkiye pazarından çıkabileceğini söylemişti.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, hastanelerin firmalara yaklaşık 19 milyar lira borcu var. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile sektör temsilcileri firmaların alacaklarının ödenmesi konusunda bir süredir görüşmeler yürütüyordu. 

Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir Reuters'a yaptığı değerlendirmede, tıbbi cihaz sektöründeki firmaların yüzde 90'ını KOBİ'lerin oluşturduğunu ve bunların yüzde 10-15 kâr marjıyla çalıştığını belirterek, "Bu marjlarla alacaklardan yüzde 25 iskontoyu herkesin kabul etmesi mümkün değil. Kabul edenler başvuru yapıp ödemesini alacak. Etmeyenler bekleyecek" dedi ve ekledi:
 

İki yıl önce de sektör olarak birikmiş alacaklarımızdan yüzde 27 oranında feragat etmiştik. Şimdi yine alacaklarımızdan yüzde 25 feragat etmemiz isteniyor. Bu iskontolar firmalarımızın sürdürülebilirliği için sıkıntı yaratıyor. Firmalar maliyet hesaplarını yapamıyor.


Demir'in verdiği bilgiye göre, sektörde 10 bine yakın firma faaliyet gösteriyor.

Devlet Malzeme Ofisi’nin satın alma sürecindeki rolü artacak

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladığı toplantıda yaptığı konuşmada, kamunun sağlık alanındaki maliyetlerini düşürmek için Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) satın alma sürecindeki rolünü artıracaklarına işaret etmişti. 

Albayrak, "DMO'nun merkezi satın almadaki rolünün genişletilmesi... ki bu yıl başladı müthiş olumlu neticeler almaya başladık kamu özelinde sağlık özelinde %30-%40 daha ucuz daha uygun, hızlı ödeme, hızlı tahsilat, hızlı iletişim, hızlı ilişki..." diye konuştu.


Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU