Freemuse, Ferhat Tunç için 5 dilde kampanya başlattı

Danimarka merkezli forumun kampanyası, Almanca, Fransızca, İngilizce, Kürtçe ve Türkçe olarak hazırlandı

Fotoğraf: AA

Türkiye'de birçok davada yargılanması sonucu hakkında hapis cezaları verilen Ferhat Tunç için Dünya Müzik Forumu (Freemuse) 5 dilde kampanya başlattı.

Danimarka merkezli forumun kampanyası, Almanca, Fransızca, İngilizce, Kürtçe ve Türkçe olarak hazırlandı.

Kampanya metninde, sanatsal ifade özgürlüğünün bir insan hakkı olduğuna vurgu yapılırken, Tunç hakkındaki suçlamaların düşürülmesi istendi.

“Ferhat, sadece barış içinde müzik yapmak ve kendi doğrularını söylemek istemektedir, bu bir suç değildir” denilen kampanya metninde, “Türkiye’nin Adalet Bakanı’na e-posta gönderin ve yetkilileri Ferhat’ın tüm suçlarını düşürmeye davet edin” ifadeleri yer buldu.

Kampanya metninde şu ifadeler kullanıldı:

Ferhat Tunç, sadece sosyal medyada paylaştığı mesajlardan dolayı Türkiye’de yargılanıyor. Ferhat, internette şarkı yayınlama, haber gazete yazısı paylaşma, kişisel görüşlerini tweet atma nedeniyle beş davada 'terör örgütü propagandası' yapmak, 'Cumhurbaşkanı’na hakaret' ile suçlanmaktadır. Suçlar, hep birlikte, 20 yılı aşkın hapis cezasına tekabül etmektedir.
Ferhat’ın vakası, Türkiye’nin, bu kanun altında nelerin suç teşkil ettiğinin aşırı derecede geniş tanımından dolayı eleştirilen kapsamlı terörle mücadele kanunlarının bir delilidir. Ferhat, adaletsizlik, savaş ve Kürt ayrımcılığı temalarına yer veren müziğinden dolayı hükümetin hedefi olmaya devam etmektedir. Neredeyse on yıldır süren hedeflenmesi, 'terör propagandası yapma' suçuyla iki yıl hapis cezasına çarptırıldığı 2012 yılında başlamıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin, Ferhat’ın 2015 yılında ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiği hükmünü vermiştir.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU