Irak Dışişleri Bakanı, İran'a ABD’nin tehdidini iletti

Kaynağa göre görüşme aynı zamanda, dostça ve açık şekilde yürütüldü ve İran’ın konu hakkında bir anlayışı mevcuttu

Fotoğraf: Tasnim

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, 27 Eylül’de sona eren Tahran ziyareti sırasında İranlı yetkililerle ikili ilişkiler ve ABD tehditleri konularını ele alırken, İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı da Bağdat’ta Iraklı yetkililerle aynı meseleleri görüştü. Hüseyin’in İran liderliğine ‘Irak’ın bu koşullarda sükunet talebiyle birlikte ABD’nin büyükelçiliği kapatma tehdidini ilettiğini’ belirtti.

İki ülke arasındaki görüşmeler, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Iraklı yetkililere, ‘İran’a sadık silahlı gruplar tarafından füze saldırılarına maruz kalması nedeniyle Bağdat’taki Washington Büyükelçiliğini kapatma olasılığı ve Iraklı yetkililerin saldırıların faillerini tutuklamak üzere bir kampanya başlatma imkanı’ hakkında bilgi vermesinin ardından gelişti.

Dışişleri Bakanı’nın Tahran ziyaretinin ayrıntılarını hakim Iraklı kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Hüseyin’in İran liderliğine ‘Irak’ın bu koşullarda sükunet talebiyle birlikte ABD’nin büyükelçiliği kapatma tehdidini ilettiğini’ belirtti.

Kaynağa göre görüşme aynı zamanda, dostça ve açık şekilde yürütüldü ve İran’ın konu hakkında bir anlayışı mevcuttu. Ancak Tahran, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin intikamını almaktan geri adım atmayacağını da vurguladı. Süleymani, Ocak ayının başlarında Bağdat Havalimanı yakınlarında düzenlenen bir ABD saldırısında hayatını kaybetmişti. Hüseyin, Irak- ABD mesajını ‘sessizce’ İran tarafına iletirken, üst üste beşinci günde de Yeşil Bölge’ye füze saldırısı düzenlenmedi. Irak Savunma Bakanı Cuma Hüseyin, 27 Eylül’de İran askeri yetkilisi General Kadir Nizami ile ‘iki ülke arasında askeri alanlarda ortak işbirliği ve koordinasyon umutlarını’ ele aldı. Savunma Bakanı, kriz şartlarında değil, normal koşullarda ülkeler arasında tartışma konusu olabilecek bu ifadelerden başka açıklamada bulunmadı.

Görevlerinden birinin de ‘Irak’ta İran’a yakın olan tarafları sakin ve itidalli olmak için bilgilendirme’ olduğunu söyleyen İranlı askeri yetkili İran’ın Irak’a verdiği mesaja ise değinmedi. Aksine mesaj,  İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani aracılığıyla Tahran’dan geldi.

Genel Sekreter Ali Şemhani, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Irak Dışişleri Bakanı ile yapılan görüşmelerde, Irak’ta istikrarın ve kalıcı güvenliğin sağlanmasının, dini otoritenin yönelimlerinin desteklenmesinin, İran İslam Cumhuriyeti’nin Irak’a yönelik kalıcı ve tutarlı politikası olduğu belirtildi” dedi.

Şemhani, yabancı güçleri Irak’tan kovmanın, Suleymani’nin ölümünden sorumlu olanlar için en az ceza olduğunu vurguladı. İran’da hükümet ajansı olan İran Öğrenci Haber Ajansı’nın (ISNA) haberine göre görüşmelerde, ikili bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı. Şemhani, Irak’a ‘ikili anlaşmaların etkinleştirilmesini hızlandırma’ çağrısı yaparken, kapsamlı bir işbirliği yolunda başarılı bir model sunmak için ilişkiler düzeyini geliştirmenin yanı sıra stratejik önemin ele alındığını vurguladı.

Şemhani, Süleymani’nin öldürülmesini ‘devlet terörizminin açık bir örneği’ olarak nitelerken, ‘Süleymani’yi öldürmekten sorumlu olanlar için en az cezanın Irak başta olmak üzere, bölgeden derhal çıkış’ olduğunu ifade etti. ABD güçlerine atıfta bulunan Ali Şemhani, “Bölge ülkeleri için istikrar endüstrisinin harekete geçirilmesi, bölge dışından gelen kuvvetlerin müdahalesi olmaksızın diyaloğa ve bölgesel işbirliğine tabidir. Irak hükümetinden en az beklediğimiz şey, uluslararası forumlarda suikastı ciddi şekilde takip etmektir” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği yakınlarında füze saldırıları durgunluk yaşarken, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun konvoyları hedef alınmaya devam etti. Irak Güvenlik Basın Odası, 27 Eylül’de Irak’ın güneyindeki Dikar bölgesinde ABD önderliğindeki DEAŞ örgütüne karşı uluslararası koalisyon güçlerinin askeri konvoyunu hedef alan bombalı bir saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Hücre, yaptığı açıklamada “Uluslararası Koalisyon güçlerinin ekipmanlarını taşıyan bir konvoy, Irak’ın güneyindeki Dikar bölgesinin el-Batha kasabasında bir patlamaya maruz kaldı” diyerek, ‘patlamanın, konvoyun tekerleklerinden birine zarar verdiğini, ancak konvoyun amaçlanan yöne doğru ilerlemeye devam ettiğini’ söyledi.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, gelecek iki gün boyunca neden olacağı gürültü dolayısıyla ‘Yeşil Bölge’ kapsamında kalan çevre alanlardaki gelişmeler dolayısıyla şimdiden özür diledi. Büyükelçilik, yayınladığı bir bildiride, ‘”Gelecek iki gün boyunca ABD Büyükelçiliği, acil durum ekipmanları ve prosedürlerini içeren bir dizi test gerçekleştirecek. Bu tatbikatlar yapılırken büyükelçiliğin çevresindeki alanlarda yaşayan sakinler tarafından tehlike uyarıları, sirenler ve diğer gürültü türleri duyulacaktır. Bu nedenle, büyükelçilik oluşabilecek rahatsızlıklardan dolayı özür diler” ifadelerine yer verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU