ABD'nin en zengin 643 kişisi pandemide trilyon dolara yakın para kazandı

Raporun yazarlarından Collins, uzun zamandır zenginlerle fakirler arasında bu kadar fark yaşanmadığını ifade etti

Listede Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Bill Gates gibi meşhur zenginler de yer alıyor (Salon/AP)

Politika Çalışmaları Enstitüsü (IPS) isimli ABD'li düşünce kuruluşunun yayımladığı rapor, küresel koronavirüs salgınının zenginlerin daha da zenginleşmesine, fakirlerinse daha da fakirleşmesine neden olduğunu ortaya koydu. 

18 Mart ve 15 Eylül tarihleri arasında ABD'nin en zengin 643 kişisinin servetinin değişimini  inceleyen IPS, bunların toplamda 845 milyar dolar kazandığını bildirdi. Bu, 643 kişinin toplam servetinin 2,95 trilyon dolardan 3,8 trilyon dolara yükselerek yüzde 29 arttığını gösteriyor.

Raporun yazarlarından Chuck Collins, ortaya çıkan verilerden dolayı çok şaşırdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Kriz, Amerika'nın mevcut eşitsizliklerini aşırı artırıyor. Milyarderlerin elde ettiği karlar ve ulusumuzdaki yaygın ekonomik sefalet arasındaki fark çok keskin.

Collins, Nisan'da yüzde 15'e yaklaşan işsizlik oranının Ağustos'ta yüzde 8,4'e düşse de etkili olduğunu çünkü Şubat ayından beri 11,5 milyon işin kaybolduğunu da ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzun zamandır alt ve orta sınıfların zenginlere göre bu kadar zorlanmadığını ifade eden Collins, siyasetçilere ilgilerinin bir kısmını yatırımcılardan çalışanlara vermeleri çağrısında bulundu. 

Listede Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk gibi meşhur zenginler de yer alırken şirketlerinin kazandığı değer, doğrudan onlara da yansıyor. 

Tesla CEO'su Elon Musk'ın serveti Şubat'tan bu yana 70 milyar dolar arttı.

Amazon'un hisse senetlerinin bu sene yüzde 60'tan fazla değer kazanması, şirketin CEO'su Jeff Bezos'un servetinde 8 Şubat'tan beri 55,2 milyar dolarlık artışa neden oldu. Bezos, 200 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi konumunda.

Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU