San Francisco 16 yaşındakilere seçme hakkı vermeyi oylayacak

2016'da da konuyla ilgili kampanya yapılmıştı (San Francisco Gençlik Komisyonu)

Dönüm noktası konumundaki teklif ABD'nin Kasım seçimlerinde onaylanırsa, San Francisco 16 yaşındaki çocuklara yerel seçimlerde oy hakkı tanıyabilir.

NBC News'a göre oy verme yaşını iki yıl düşürme önerisi, teklif ilk defa 2016 yılında sunulduğunda reddeden şehrin sakinleri tarafından oylanacak.

Teklif önceki oylamada lehte yüzde 48 oy alarak küçük bir farkla kaybetmişti ve "Vote 16" kampanyasının organizatörleri bu sene kazanacaklarına inanıyor.

Vote 16 kampanya yöneticisi Brandon Klugman, NBC News'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

Burada ilk ve öncelikli amacımız yeni seçmenlerin oy verme hakkı kazandıkları ilk seçimlerde bunu bir alışkanlık haline getirmesini, ardından da hayatları boyunca seçimlere katılımı sürdürmesini sağlamak, ki bu her düzeyde demokrasi için iyi olacaktır.

Maryland'de bulunan Takoma Park gibi küçük şehirler halihazırda 16 yaşındakilere yerel seçimlerde oy verme hakkı tanıyor. Fakat Kaliforniya'daki en büyük kentlerden biri olan San Francisco, bu boyuttaki bir şehir için ilk örneği oluşturarak diğer metropollerin benzer adımlar atmasına önayak olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal çapta 16 yaşındakilere oy hakkı düşüncesi büyük bir desteğe sahip değil fakat ABD Kongresi'nin bazı Demokrat temsilcileri bu konuda harekete geçti.

Massachusetts'ten Ayanna Pressley 2019'da Halk İçin Yasa'da federal oy verme yaşını düşürecek bir değişiklik önermiş, New York'tan Grace Meng ise 2018 yılında ülke genelinde oy verme yaşı sınırını iki yıl düşürecek bir anayasa değişikliği teklif etmişti.

Meng, yayın kuruluşu NBC News'a şöyle konuşmuştu:

Ülkemizin sosyal adalet, silah kontrolü ve iklim değişikliği gibi mevzularda bilgelik, olgunluk ve tutku gösteren gençleri benim için her zaman ilham kaynağı olmuştur.
Onlar geleceğimizin liderleri ve aldığımız kararlar her gün onların hayatını etkiliyor. Görüşlerini ve deneyimlerini kapsamak için tüm seçimlerde oy verme yaşını 16’ya düşürmek zorundayız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU