ABD'deki virüs tartışması sürüyor: Trump’ın yaptığı neredeyse suç sayılacak bir eylem

Gazeteci Bob Woodward'ın Trump ile 19 Mart'ta yaptığı bir röportajda, Başkanın Kovid-19 salgının etkilerinin farkında olduğu ancak buna rağmen halka virüsü önemsiz gibi göstermeye çalıştığını kabul ettiğini yazmasının ardından başlayan tartışma sürüyor

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, gazeteci Bob Woodward'ın kitabındaki "Trump yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) önemsiz gibi gösterdi" ifadelerine ilişkin olarak "Woodward'ın elinde aylardır benim söylediklerim vardı. Bunların o kadar kötü ya da tehlikeli olduğunu düşünseydi, insanların hayatını kurtarmak için bu sözlerimi bir an önce haberleştirmez miydi?" açıklamasında bulundu.

Woodward'ın gelecek hafta piyasaya çıkması beklenen "Öfke (Rage)" isimli kitabında, Trump ile 19 Mart'ta yaptığı bir röportajda, Başkanın Kovid-19 salgının etkilerinin farkında olduğu ancak buna rağmen halka virüsü önemsiz gibi göstermeye çalıştığını kabul ettiğini yazmasının ardından Washington'da tartışmalar yeniden Trump'ın virüs politikasına odaklandı.

Trump, sabah saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Woodward'ın elinde aylardır benim söylediklerim vardı. Bunların o kadar kötü ya da tehlikeli olduğunu düşünseydi, insanların hayatını kurtarmak için bu sözlerimi bir an önce haberleştirmez miydi? Bunu yapma zorunluluğu yok muydu? Hayır, çünkü Woodward benim yanıtlarımın iyi ve uygun yanıtlar olduğunu biliyordu. Sakin olun, panik yok" ifadelerini kullandı. 

Biden'dan "zengin arkadaş" çıkışı

Öte yandan Demokratların Başkan Adayı Joe Biden ise söz konusu röportajın ortaya çıkmasının ardından CNN'de yaptığı açıklamada, Trump'a sert çıktı. 

Trump'ın "virüs, mevsimsel gripten daha kötü değil" açıklamaları yaptığı dönemde, perde arkasında Woodward'a virüs endişelerini anlatmasını "mide bulandırıcı" olarak nitelendirerek, "Trump bunu piyasaların düşmemesi için yaptı, böylece zengin arkadaşları zarara uğramayacaktı." dedi. 

Biden, Trump'ın virüsün tehlikelerini bilmesine rağmen hiçbir şey yapmadığını savunarak, "Bu yaptığı neredeyse suç sayılacak bir eylem." görüşünü paylaştı. 

Woodward'ın kitabı

Washington Post gazetesi, dün, Woodward'ın 15 Eylül'de piyasaya çıkacak kitabından bazı bölümleri yayımlamış ve Trump'ın mart ayındaki röportajında sarf ettiği sözler ülke gündemine oturmuştu. 

Trump'ın söz konusu röportajındaki, "Virüsü önemsiz gibi göstermek istiyoruz, panik yaratmak istemiyorum" sözleri dikkati çekmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, habere ilişkin yaptığı açıklamada, "Başkan Trump asla virüsü önemsiz gibi göstermedi" sözleriyle iddiaları reddetmişti. 

Trump ise iddialara ilişkin şunları söylemişti:

Paniği azaltmak için belki de bunu yapmış olabiliriz. Ben bu ülkenin tribün lideriyim. Ülkemi çok seviyorum. Halkın ürkmesini ya da panik yaratmayı sevmiyorum. Tabii ki bu ülkeyi ya da dünyayı bir çılgınlığa götürmeyeceğim. Biz millet olarak güven ve güç göstermek istiyoruz. Benim yaptığım bu.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU