G7 ülkeleri Rusya'ya Navalni'nin zehirlenmesine ilişkin soruşturma çağrısında bulundu

Yapılan açıklamada, "G7 bakanları olarak Navalni'ye yönelik suikast girişimini en güçlü şekilde kınıyoruz" denildi

Alman hükümeti Rus muhalif Navalni'nin kesinlikle zehirlendiğini duyurdu / Fotoğraf: AP

G7 ülkeleri dışişleri bakanları, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin zehirlenmesine ilişkin kınama mesajı yayımladı.

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlarının, Navalni'nin zehirlenmesine ilişkin yapılan ortak açıklamada, Almanya yönetiminin Alman tıp uzmanlarının ulaştığı klinik ve toksikolojik bulgular hakkında G7 ülkelerine bilgi verdiği ve buna göre Navalni'nin Rusya tarafından geliştirilen "Novichok" klasmanındaki kimyasal bir zehirle zehirlendiği kaydedilerek, "G7 bakanları olarak Navalni'ye yönelik suikast girişimini en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navalni'nin şu an Almanya'daki bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altında ve durumun kritik olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kimyasal silahların herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, herhangi bir koşulda herhangi bir kişi tarafından kullanılması kabul edilemez ve bu tür silahları kullanmak uluslararası normlara aykırıdır. Biz, G7 dışişleri bakanları olarak, Rusya'yı bu korkunç saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunda acilen şeffaf bir soruşturma başlatmaya ve Rusya'nın Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerini göz önünde bulundurarak failleri adalete teslim etmeye çağırıyoruz.

Ayrıca Navalni'ye yapılan saldırının Rusya'daki demokrasi ve siyasi zenginliğe vurulmuş diğer bir darbe olduğu belirtilen açıklamada, Rus yönetiminden ülkedeki sivil ve siyasi hakları garanti altına alması istendi.

Açıklamada, "Rusya'nın, Navalni'nin zehirlenmesi konusunda uluslararası çağrılara nasıl yanıt vereceğini yakından izlemeye devam edeceğiz. Rusya'da demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına inanan Rus halkına desteğimizde son derece kararlıyız" ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Sibirya'dan ağustosta Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Alexei Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 

Navalni, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.

Navalni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor.

Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalni, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU