Assange, ABD'ye iade davasında hakim karşısında

Assange hakkında açılan davada duruşmaların ekim ayına kadar sürmesi bekleniyor. Davada iade kararı çıkarsa Assange 175 yıla kadar hapis cezası alabilir

Fotoğraf: AA

İngiltere'nin başkenti Londra'da 7 yıl yaşadığı Ekvador Büyükelçiliği’nde geçen sene nisan ayında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesine ilişkin dava başladı.

Old Bailey Mahkemesi'nde görülen duruşmaların ekim başına kadar devam etmesi beklenirken kararın açıklanmasının aylar alacağı ifade ediliyor.

İade edilirse 175 yıla kadar ceza alabilir

ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulan Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere'den iadesini istiyor. 

İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange'ın destekçileri, gazetecilik örgütleri ve insan hakları grupları İngiltere'ye iade talebini reddetme çağrısı yapıyor.

Ne olmuştu?

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarını da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

Washington'ın casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı.

Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti. İade davasının ilk turu şubat ayında görülmüş, mayıs ayında yapılması planlanan ikinci tur ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eylül ayına ertelenmişti. 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU