İspanya, Kovid-19'da ikinci dalgayı yaşıyor

Katalonya bölgesinde yer alan bir üniversite ve hastanenin hazırladığı raporda, ülkede Kovid-19'da ikinci dalganın yaşandığı ve bu durumun gelecek günlerde Avrupa'nın geri kalanına yayılabileceği öne sürüldü

İspanya'da vaka artışlarının çok yüksek olmasında şehirler arası seyahatin yüksek olması ile restoran ve bar gibi sosyalleşme mekanlarındaki doluluk oranının etkili olduğu belirtiliyor / Fotoğraf: AA

İspanya'nın Katalonya bölgesindeki bir üniversite ve bir hastanenin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin hazırladığı raporda, İspanya'da Kovid-19'da ikinci dalganın yaşandığı ve bunun gelecek günlerde Avrupa'nın geri kalanına da yayılabileceği iddia edildi.

Katalonya Politeknik Üniversitesi (UPC) ve Germans Trias i Pujol Üniversite Hastanesi, hazırladıkları raporu AB Komisyonuna göndererek kamuoyu ile paylaştı.

Avrupa'daki siyasi otoritelere, "ikinci dalgayı durdurmak için hemen harekete geçilmesi" uyarısında bulunulan raporda, aksi takdirde mart ayındaki günlük ölü ve vaka sayısının zirve yaptığı, hastanelerin yetersiz kaldığı durumun tekrarlayabileceği öne sürüldü.

Raporda, Kovid-19'a karşı alınan önlemlerde ve kontrollerde yaz başında "bir rahatlamaya" girildiği ve temmuz ayından itibaren yeni vaka artışlarıyla birlikte ikinci dalgaya geçildiği ileri sürüldü.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Neden İspanya'da vakalar bu kadar yüksek?

Salgının, açık alanlarda kapalı yerlere göre açık alanlarda bulaşma oranının çok daha düşük olması ve İspanya'nın yazın çok sıcak olan ikliminde insanların açık alanda daha fazla vakit geçirmesine rağmen, "Neden en fazla Kovid-19 vakasının İspanya'da çıktığı" sorusu ise yanıtsız kaldı.

İspanya'daki vaka artışlarında, şehirler arası çok sık seyahat edilmesinin kilit öneme sahip olduğu vurgulanarak, ayrıca bar ve restoranların doluluk oranının da diğer bir etken olabileceği kaydedildi.

1 Eylül itibarıyla, Avrupa ülkelerinde her 100 bin kişiye düşen Kovid-19 vakaları dikkate alınarak yapılan sıralamada İspanya (1002) ilk sırada yer alırken, onu İsveç (837), Belçika (737), Portekiz (571), Romanya (461), İtalya (447), Fransa (438), Hollanda (415), Almanya (292), Polonya (179), Yunanistan (101) ve Macaristan (65) izledi.

İspanya'da hafta sonundaki artışlarla toplam vaka sayısı 500 binin üzerine çıktı. 

Ülkede son bir haftadır günde 8 bin ila 9 bin yeni vaka açıklanıyor.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU