Tekrar camiye çevrilen Kariye’ye minber yerleştirildi

Danıştay kararıyla müze olmasına yol açan kararın iptal edilmesinin ardından tekrar camiye çevrilmesine karar verilen Kariye’ye minber yerleştirildi

75 yıl sonra tekrar camiye çevrilen Kariye’deki restorasyon sürüyor. Tarihi yapı, içindeki çalışmalar bittikten sonra bir cuma namazıyla birlikte tekrar müslümanların ibadetine açılacak. 

Dün akşam saatlerinde Kariye’ye minber konuldu. Daha önceki ahşap minber, yapı müzeye çevrildikten sonra sökülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Giriş kapısına göre sol tarafa konulan yeni minber de yine ahşaptan yapıldı. Minber’in Kahramanmaraş’ta yapılarak İstanbul’a getirildiği öğrenildi.

Yapıda 2013 yılından bu yana restorasyon yapılıyor. 

Tarihi 4. yüzyıla kadar götürülen Kariye’nin ana mekanı 1080’de inşa edilmişti. İstanbul’un fethinden 58 yıl sonra, Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye, 2. Dünya Savaşı’nın ardından Bakanlar Kurulu kararıyla müze olmuştu.
 

1.jpg
Minber, 75 yıl önceki yerine yerleştirildi / Fotoğraf: Independent Türkçe


Danıştay, geçtiğimiz yıl yapının müze olmasına yol açan kararı iptal etti. Bu karar, Ayasofya’nın tekrar cami olmasına da emsal teşkil etti. 

21 Ağustos’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Kariye Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU