Mueller raporu Oval Ofis'te kurnaz bir suçlu olmadığını gösteriyor - narsist bir embesilimiz var

Carli Pierson The Independent için yazdı

Mueller'in dün yayımlanan 400 sayfalık raporunda, Rusya’nın 2016 seçimlerine yasa dışı müdahale edilmesini desteklediği ancak Trump’ın kampanyasının bu süreçte rol oynadığı yönünde kanıt sağlanamadığı sonucuna varılmıştı 

Durum düşündüğümüzden daha kötü; her şeyi göz önüne aldığımızda Mueller Raporu, ABD Başkanı'nı Putin'in isteklerini habersizce yerine getiren ekibiyle birlikte tam bir aptal olarak gösteriyor.

Özel yetkili savcı, raporunu aşağıdaki biraz ürpertici sonuç ifadesiyle bitiriyor:

"Bu rapor, başkanın bir suç işlediği sonucuna ulaşmasa da suç işlemediğini sonucuna da ulaşmamıştır. Başkanın eylemleri ve niyetiyle ilgili elde ettiğimiz kanıtlar, hiçbir suçun işlenmediğine kesin karar vermemizi engelleyen karışık meseleler ortaya koyuyor."

Mueller ekibi, nihayetinde başkanın eylemleri ve bu eylemlerin arkasındaki amaçlarla ilgili büyük ölçüde hakkaniyet açısından ve karmaşık ABD anayasa hukuku meseleleri kadar kanıt toplamakta zorluk çektikleri için herhangi hukuki bir sonuca varmamaya karar verdiklerini ifade ediyor.

Raporda Mueller kendisi ve ekibinin soruşturma için delil toplama konusunda karşılaştığı sayısız zorlukları ortaya koyuyor. Araştırmacılara ve Kongre'ye yalan beyan, delillerin kabul edilebilirliği, hukuki açıdan gizli bilgiler, sorgulamada 5. ek maddeye başvurulması bu zorluklardan bazıları. Bir ekip ne kadar iyi olursa olsun böyle bir görevi başarmak imkansız görünüyor.

Mueller’in raporu, Trump'ın başkanlık kampanyasından sorumlu kişilerin 2016'da Rus hükümetinin başkanlık seçimi kampanyasına müdahale oyunları yoluyla desteğinin farkında olduğunu ve zaman zaman bilerek bu yardımı kabul ettiklerini yazıyor. Ancak eylemlerin mutlak anlamda federal "komplo" suçlamasına yol açacak seviyeye çıkmadığını ya da federal kampanya finansmanı suçları için mahkumiyete yol açacak yeterli delil olmadığı sonucuna da ulaşıyor.

 

 

Veya diğer bir deyişle, komployu ispatlayacak kanıtlar yoktu. Genel anlamda, Trump ve ekibi haberleri olmadan bir şekilde Ruslar ve Wikileaks tarafından kullanıldığı için böyle bir sonuç çıktı. Hatta Trump'ın bizzat kendisi, çalışanları ve aile üyeleri tarafından rezil edilmiş.

Rapordaki en büyük çıkarımın Trump'ın bir çeşit suç dehası olduğu değil, bunun yerine bütün bir ulusun dini, ırksal ve siyasi fay hatlarımızı kurcalayarak bizi birbirimize kedi köpek gibi düşüren bir Rus hacker ekibi tarafından kandırılması olduğunu düşünüyorum. Rus hackerlar sosyal medyada cahilliğe, kendini düşünmeye, tembelliğe ve insanın inanmak istediği şeye inanarak başkalarını da ona inandırmaya yönelik doğal eğilimine odaklanmış. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okumadan "beğen"e tıklıyoruz, araştırmaları yapmadan makaleleri ve grafikleri paylaşıyoruz. Vladimir Putin'in satranç oyununda piyon olduk ve bu ABD’de sosyal medya kullanan ortalama insanı, ABD başkanını ve en yakın ekip üyelerini de kapsıyor.

Bu rapor okuduklarına ve paylaştıklarına dikkat etmeyen tüm Amerikalılar ve başkaları için bir ders olsun. Ekrandaki kelimelerin yüzeysel değerlendirildiği, sorgulanmadığı ve mekanik ve sistematik olarak tekrarlandığı bir distopya toplumunda yaşıyoruz. Eleştirel okuma acizliğimiz tam anlamıyla saldırı altında. Bu yüzden soruyu okuyucularıma bırakıyorum: ABD başkanının, çoğu Amerikan halkıyla birlikte Putin'in ABD seçimlerini etkilemek için oynadığı satrançta sadece piyon gibi görünmesi daha kötü değil mi? Trump ve/veya ekibinin ABD seçim sonuçlarını etkilemek ve FBI'ın iddia edilen soruşturmasına müdahale etmek için aktif olarak komplo kurduğunu bilmek daha tatmin edici olur muydu?

Korkarım ki, bu sonuç Oval Ofis'te kurnaz bir suçlu olmasından çok daha kötü. Oval Ofis'te narsistik bir embesil olması korkarım hepimiz için çok daha tehlikeli.

 

*Carli Pierson, New York'ta lisanslı bir avukat ve Meksika'da yaşayan bir gazetecidir.

 

 

**Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU