Yüz maskeleri gözleri neden kurutuyor ve bunu engellemek için ne yapmalı?

"Halihazırda kuru göz sendromundan mustarip kişiler, hastalığın daha da kötüleştiğini bildiriyor"

Maskenin neden olduğu göz rahatsızlığını hafifletmenin bazı yolları var (Unsplash)

Uzmanlar koronavirüsten kaçınmak için yüz maskeleri kullanılmasını tavsiye ediyor. Ancak maskelerle ilgili yeni bir sağlık sorunu, giderek daha fazla dile getirilmeye başladı: Kuru göz sendromu.

Waterloo Üniversitesi Optometri ve Görme Bilimi Okulu'ndan Profesör Lyndon Jones'a göre, bilim insanları bu durumu MADE (maskeyle bağlantılı kuru göz sendromu) diye adlandırıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini The Conversation'da kaleme alan Jones, "Halihazırda kuru göz sendromundan mustarip kişiler, hastalığın daha da kötüleştiğini bildiriyor" diye yazdı.

Önceden bu belirtileri yaşamayan kişiler de özellikle dijital cihazları uzun süre kullandıklarında gözlerinin rahatsız olduğunu ve görmelerinde değişkenlikler yaşadığını ilk kez bildiriyor.

Uzmanlara göre kuruma, gözyaşı film tabakasında, yani göz yüzeyini kaplayan sıvı katmanda dengesizlik oluştuğunda meydana geliyor.

Profesör Jones, maskelerin de gözyaşı filmindeki dengeyi de etkileyebileceğini söyledi:

Yüz maskeleri, ağız ve burundan çıkan havanın etrafa yayılmasını önemli ölçüde engeller. Ancak solunan havanın yine de çıkması gerekir. Make yüze gevşek biçimde bağlanırsa bu hava yukarıdan çıkar.

Bu da göz yüzeyi üzerinde hava akımı oluşturur ve gözyaşının buharlaşma sürecini hızlandıran koşullar yaratır. Nemli bir cilt üzerinde oluşan sabit bir esinti gibi düşünün.

Maskeler uzun süre kullanıldığında buharlaşma tekrarlar ve oküler yüzeyde kuru noktalar oluşmasına neden olabilir.

Mirror.co.uk'e göre sendromun gözde yarattığı rahatsızlık, bireylerin gözlerine dokunma ihtiyacı duymasına sebebiyet verebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da Kovid-19 salgını açısından özellikle tehlikeli çünkü uzmanlar, kirli ellerin yüze temasıyla virüsün vücuda girebileceğini söylüyor.

Profesör Jones'a göre "yıkanmamış ellerin yüze yaklaşması enfeksiyon olasılığını artırabilir ve bu da MADE'le mücadele için bir başka neden".

Öte yandan göz kuruluğunu rahatlatmak için yapılabilecek bazı şeyler de mevcut. Jones, gözle ilgili diğer sorunlarda olduğu gibi burada da bir uzmana danışılmasını gerektiğini ifade etti.

"Özellikle gözlük ve güneş gözlüğü kullanıyorsanız maskeyi uygun şekilde taktığınızdan emin olun" diyen Jones, önerilerini şöyle sürdürdü:

Maskenin yüze tam oturması ve göz kırpmaya engel olmayacak şekilde sabitlenen üst kenar, hava akışını aşağı yönlendirmede yardımcı olur.

Yağlandırıcı damlalar da rahatlamanızı sağlayabilir. Göz sağlığı uzmanları tıbbi geçmişinize ve hastalığın boyutuna göre en uygun türü belirleyecektir.

Ayrıca maske takarken klimalı ve rüzgarlı ortamlarda geçirdiğiniz zamanı sınırlandırın. Dijital cihazları kullanırken düzenli molalar verin.

Bununla birlikte uzmanlar, gözleriniz rahatsız olsa da maske takmaktan vazgeçmemenizi öneriyor. Jones, konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıklıyor:

Maske takmak bu soruna değer mi? Kesinlikle! Makeler öngörülebilir gelecekte varlığını koruyacak. Sosyal mesafe ve hijyen önlemlerinin yanında, salgınla mücadelenin çok önemli bir parçası.

 

Independent Türkçe, Mirror.co.uk. The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU